Felpörög a német fogyasztás

Igen biztató előrejelzést tett közzé a jövő évre a berlini gazdaságkutató intézet, amelynek adatai szerint 2013-ban már csaknem 2,5 százalékos gazdaságnövekedésre lehet számítani. A bővülés azonban nem annyira a német kivitel további fellendüléséből fakad, hanem a belföldi fogyasztás élénküléséből.
Inforádió, 2012. április 8. vasárnap, 14:40
Fotó: Napi.hu

A gazdasági élet elemzésére szakosodott berlini kutatóintézet most nyilvánosságra hozott adatai alapján idén a GDP várhatóan csak egy százalékkal fog növekedni, jövőre azonban már közel 2,5 százalékos növekedéssel lehet számolni.

A derűlátó előrejelzést az intézet főleg az igen kedvező munkaerőpiaci folyamatra alapozta, ugyanis az ország újraegyesülése óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a munkanélküliek aránya. A tanulmány szerint, ha váratlan fejlemények nem rázzák meg a német gazdaságot, akkor a munkanélküliek száma alig fogja elérni a 2,5 milliót.

Ezzel egy időben fokozatosan javul a nyugdíj előtt álló korosztály munkavállalási lehetősége is. A 60-64 év közöttiek foglalkoztatási aránya tavaly ősszel új csúcsra, 28,3 százalékra nőtt, míg 2007 év elején alig 18 százalék volt.

A kutatóintézet biztató előrejelzésében utal arra is, hogy a munkaerőpiac előnyös alakulása következtében egyre jelentősebb szerepet játszik a belföldi fogyasztás fellendülése a gazdasági növekedésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK