"Isten nő" - ez volt a hátára írva annak az aktivistanőnek, aki hétfő délután, karácsony napján félmeztelenül átugrott egy kordont, hogy kiragadjon egy Jézus-szobrot a berendezett jászolból.

A Reuters tudósítása szerint a kordont átugorva is azt kiabálta angolul, hogy Isten nő. Azonban nem jutott messzire, mert az életnagyságú betlehemben leteperte egy vatikáni csendőr. Az incidens nagyjából 1,5-2 órával az előtt történt, hogy I. Ferenc pápa megtartotta volna ünnepi szentmiséjét a Szent Péter Bazilikában.

Ebben az egyházfő arról beszélt, hogy az embereknek szolidárisabbnak kell lenniük a menekülőkkel, mert valaha Szűz Mária és Szent József is ilyen sorsot élt meg.

Az aktivistát később a sajtó azonosította a Femen-csoport honlapján: a neve Alisa Vinogradova és szextremistaként jellemzi magát.

Az Ukrajnában alapított szervezet a félmeztelen akcióiról híres: 2014-ben már egyszer hasonlóan megpróbált egy tagjuk elrabolni egy római kis Jézus-szobrot, akkor is közbe avatkozott a csendőrség. Idén Franciaországban, az elnökválasztási kampány alatt kétszer is megzavarták a szélsőséges Marine Le Pen kampánybeszédét.

A címlapkép forrása: Reuters/Alessandro Bianchi.