Silvio Berlusconi miniszterelnök tegnap azt közölte, hogy a zárszámadásról szóló voksolás után teszi fel igazi bizalmi szavazásra az EU-hoz, illetve az ECB-hez már elküldött, az uniós partnerek, az IMF és a piacok által egyaránt sürgetett reformokról szóló levelet - azt most nem tudni, eljut-e idáig a dolog.

Ha a kormányfő eleget tesz Bossi "kérésének" - engedve ezzel a lemondását régóta sürgető külföldi nyomásnak is - , az nem okvetlenül jelenti a mostani koalíció bukását. A Liga vezetője szerint ez esetben a Berlusconi-féle PdL párt főtitkárát, a kormányfő kijelölt utódját, Angelino Alfanót kell felkérnie kormányalakításra Giorgio Napolitano államfőnek.

A piacok mindenesetre már reggel megüzenték, mit várnak: a tízéves olasz államkötvények hozama 6,74 százalékig, a németekével szembeni spread 495,8 pontig szaladt el - ezek nemcsak új rekordok az euróidőkben, hanem olyan magasságok, ahol már nagyon vészes közelségbe kerül a finanszírozhatatlanság. Ilyen spread mellett 8,7 milliárd euróval növekszenek az államháztartás kiadásai - hangsúlyozta a Rainews szerint Emma Marcegaglia, a legnagyobb munkáltatói szövetség, a Confindustria vezetője - , ami sokáig nem tartható. A spread azóta visszatért 480 pont alá - a piacok most már a voksolásra, esetleg Berlusconi félreállására várnak.