Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Politikai bombaként robbant Washingtonban, hogy a nyilvános kongresszusi meghallgatáson az FBI igazgatója elismerte: vizsgálat folyik arról, hogy Donald Trump és környezete törvénysértő kapcsolatokat tartott-e fent orosz illetékesekkel a tavalyi választási kampány idején - olvasható a rádió honlapján.

Politikai beállítottságtól függően a nyugati média a vizsgálat tényét vagy azt emelte ki, hogy az elnök továbbra is úgy gondolja: elődje, Barack Obama megfigyeltette őt vagy embereit. Közben nem kevésbé szenzációs megjegyzéssel szolgált Dianne Feinstein demokrata szenátor, aki azt mondta: Trump hamarosan önként távozhat a hatalomból.

Nem tudni, hogy a megjegyzés egyfajta nyomásgyakorlási eszköz-e a demokrata oldalról, de Feinstein arra utalt:
vannak olyan indokok, amelyek alapján elképzelhető lehet, hogy az amerikai politikában nukleáris fegyvernek számító alkotmányos vádeljárás alá helyezzék az elnököt.

A 83 éves szenátor szerint Trump egy ilyen eljárás árnyékában inkább a lemondást választaná. Feinstein erről Los Angelesben, Trump-ellenes tüntetők előtt beszélt.

Nem Putyin áll a háttérben

A szenátusi Igazságügyi Bizottság tagjaként dolgozó politikus azt mondta: "sokan vizsgálják, hogy törvénysértő-e az elnök magatartása. Szerintem nemsokára magától távozik" - mondta. Ezután több olyan dolgot említett, amellyel az elnök üzleti birodalma megsértheti az összeférhetetlenségi szabályokat.

Arra azonban nem volt hajlandó válaszolni, hogy jogos lenne-e vádeljárás alá vonni Trumpot. Feinstein megjegyezte, hogy az elnök két fia Dubajban új golfklubot nyitott és szerinte állami pénzeket is felhasználtak. "Most olyan törvényeken dolgozunk, amelyek az összeférhetetlenséget szabályozzák"- mondta.

Mint az Independent című lap megjegyzi, korábban Michael Moore baloldali dokumentumfilmes is azt jósolta, hogy Trump lemond - de még beiktatása előtt. Ez a jóslata nem jött be, az viszont igen, hogy a milliárdos megnyeri az elnökválasztást.

1974 augusztusában Richard Nixon inkább a lemondást választotta, mintsem a Watergate lehallgatási botrány miatt vádeljárás alá vonják.

Impeachment eljárást folytattak le két másik elnök, Andrew Johnson és Bill Clinton ellen is, de őket végül felmentette a Szenátus. Tavaly hasonló eljárás keretében fosztották meg hatalmától Brazíliában Dilma Rouseff elnökasszonyt.