Félreértelmezés miatt büntetik a régiót a befektetők

Kelet-Közép-Európa külső finanszírozási igénye alacsonyabb, mint azt az általános nézet sugallja - emeli ki a Bank for International Settlements (BIS) kimutatásáról szóló jelentésében az Erste Bank.
NAPI Online, 2009. március 6. péntek, 12:28
Fotó:

Az Erste szerint félreértelmezésen alapulnak azok a hírek, melyek szerint Kelet-Európa összesen 1700 milliárd dollár külföldi adósságállománnyal rendelkezik, 2009-ben pedig 400 milliárd dollárt kell vagy visszafizetnie, vagy megújítania.

Az 1,7 billió dolláros számadattal kapcsolatban a legfontosabb fenntartásunk az, hogy a külföldtől felvett hitelek és a külföldi bankok helyi leányai által a helyi piacon folyósított (és általuk finanszírozott) hitelek egyaránt szerepelnek ebben - mutat rá Juraj Kotian, az Erste Group makroelemzési osztályának társvezetője.

Az Erste Group szakértői szerint a bruttó külső adósság helyett inkább a nettó külső adósságot - a külföld felé fennálló tartozások összegét, csökkentve a külföld felé nyújtott hitelek összegével - kellene viszonyítási alapul venni a finanszírozási kérdések elemzésénél, hiszen az országok külső adósságállományát illető adatok így jobban összehasonlíthatóak lennének egymással.

Kelet-Közép-Európa eladósodottsági foka és a külföldi forrásoktól való függése valójában elhanyagolható Nyugat-Európához viszonyítva - mutat rá az elemzés, hiszen például több nyugat-európai ország egymaga több külföldi hitelt vett fel, mint az Ukrajnát, Törökországot és Oroszországot is magában foglaló húsz kelet-európai állam összesen - Németország 2300 milliárd, Hollandia 1900 milliárd, az Egyesült Királyság pedig 4500 milliárd dollárt.
Egyik-másik közepes méretű nyugat-európai államnak az idén még az összes kelet-európai adósságszolgálatnál is nagyobb összeget kell törlesztenie vagy megújítania - Belgiumnak 375 milliárd, Írországnak 477 milliárd, Hollandiának pedig 550 milliárd dollárt - állítják az Erste Group elemzői.

A tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy Kelet-Közép-Európában az államadósság mértéke jóval alacsonyabb, mint egyes nyugat-európai országokban. A jelenlegi körülmények mellett a finanszírozás szűkös marad, ám az adósságállomány alacsony értéke jelentősen lecsökkenti a nemfizetés kockázatát. Mivel az adósságállomány arányában és abszolút értékben is alacsony, még van tere az adósság növelésének anélkül, hogy az államháztartás felborulna.

Az Erste Group elemzői szerint tehát az egyes országok adósságrátái nem adnak okot ijedelemre, Kelet-Európa számára abban rejlik az igazi kihívás, hogy fenn kell tartani az elmúlt években tapasztalt tőkebeáramlás ütemét. Ugyanakkor a szakértők arra is rámutatnak, hogy a tőkebeáramlás visszaesése javítja az érintett országok folyó fizetésimérleg-hiányát.

HOZZÁSZÓLÁSOK