Felrobban a világ, éhséglázadások mindenütt

Az ENSZ szakértői szerint Latin-Amerikától Közép-Ázsiáig a világon mindenütt éhséglázadások fenyegetnek.
NAPI, 2011. február 16. szerda, 07:57
Fotó:

Elsősorban a latin-amerikai és az afrikai országokat fenyegetik éhséglázadások a növekvő élelmiszerárak miatt, de a volt Szovjetunió közép-ázsiai térségeit is elérheti a forradalmi hangulat - idézi az ENSZ élelmezési szervezetét (FAO) a Bloomberg. Bolívia és Mozambik a legveszélyeztetettebb országok, de a lista elején van Uganda, Mali, Niger és Szomália, illetve Honduras, Guatemala és Haiti, valamint Kirgizisztán és Tadzsikisztán.

A világ búzatermése idén már a második éve maradhat el a kereslettől, ami kiterjedt készletezésre ösztönözheti az országokat és további áremelkedésekhez vezethet. Búzából három-négy százalékkal kellene többet termeszteni a feszültség enyhítése érdekében.

Ezzel szemben a termés 4,3 százalékkal, 653 millió tonnára eshet a 2010-11-es terményévben, miközben a kereslet 1,2 százalékkal, 667 millió tonnára emelkedik - állítja a FAO. Az amerikai mezőgazdasági tárca (USDA) 645,4 millió tonnás termést és 665,2 milliós igényt prognosztizál.

Kínában a búzával bevetett terület 42 százalékát szárazság sújtja, ami várhatóan bőven kitart a tavasz derekáig - derül ki a pekingi mezőgazdasági minisztérium előrejelzéséből. Bolíviában a jegybank devizatartalékaiból vettek el pénzt a mezőgazdasági termelés ösztönzésére és készletezésre.

Egy angliai konferencián viszont a felszólalók azzal biztatták hallgatóságukat, hogy a magasabb élelmiszerárak ösztönzik a beruházásokat az agrárágazatban, ami belátható időn belül javíthatja a termelési technológiát és magasabb terméshozamokat eredményezhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Brian555, 2011.02.16 11:46

Azaz hamarosan drasztikus árcsökkenésnek leszünk tanúi!Nem nőnek az árak az égig! Meg egyébként is az Élelmiszer üzletek versenyben vannak egymással,így nagyon nem szabadulhatnak el az árak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.02.16 08:47

Talán mégsem gázolajat hanem élelmiszert kellene termelni a földeken, elmebeteg politikusok kitalálták pár éve, hogy úgy lehet a felesleges mezőgazdasági termelést csökkenteni ha gázolajnak való repcét és más energianövényeket kezdik támogatni - ezuton szeretnék nekik gratulálnim is kivánom, hogy egyenek igyanak sok bio üzemanyagot....mellesleg eléggé lufigyanús ez az áremelkedés, hiszen mindenki veti a növényeket és a tözsdén sorra nyitják a határidős long poziciókat amit ugyebár hamarosan eladással kell zárni (avagy ha mindenki jől bevásárolt akkor elfogynak a vevők és a teljes apekulativ állományt el kell adni !!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html