A belarusz parlament felmondta a volt szovjet államok kollektív biztonsági szerződésének szervezetében vállalt egyik legfontosabb kötelezettségét, amely megtiltja az ország fegyveres erőinek részvételét katonai műveletekben külföldön.

A Moszkva által létrehozott és gyakorlatilag fenntartott Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagjai - Oroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizsztán és Tadzsikisztán - közül elsőként az örmények tiltakoztak a döntés ellen, arra hivatkozva, hogy az az egész szövetséget veszélyezteti.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök válaszában hangsúlyozta, hogy országának katonai doktrínája tisztán védelmi, ami eleve kizárja, hogy egy külföldi ország területén harcoljanak. Példaként Ukrajnát említette, amelyet sosem fenyegetett Belarusz, és nem is fog, s békeszerető politikájával mindent megtesz az ukrajnai helyzet normalizálására.

A minszki állásfoglalás újabb bizonytalansági tényezőt visz a nagorno-karabahi konfliktusba, abba a szinte folyamatos fegyveres összecsapásba, amit a területet évtizedeken át uraló Örményország folytat a törökök által támogatott Azerbajdzsánnal - írta a Szputnyik hírügynökség.