Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A képviselőház után csütörtökön az olasz szenátus is megszavazta az új olasz kormány 30 milliárd eurós megszorító csomagját, ezzel Mario Monti kabinetje teljes parlamenti bizalmat tudhat maga mögött a megszorítások végrehajtására. A szenátusi szavazáson 257:41 arányban kapott bizalmat a kormány.

Az olasz képviselőház a múlt pénteken szavazott bizalmat a Monti vezette szakértői kormány 30 milliárd eurós megszorító csomagjának. A szavazás előtti akkori felszólalásában Monti hangsúlyozta: nincs kétsége, "Olaszország megmenekül, ha rendbe teszi költségvetését".

A kormányfő még a képviselőházi szavazást megelőzően, csomagja bemutatásakor kijelentette: az olaszoktól követelt súlyos és azonnali áldozatokra nincs alternatíva. Ha Itália bukik, az euró is bukik, "euró nélkül pedig csak szakadék, szegénység és stagnálás van, bérzuhanás, elszigetelődés és jövőnélküliség". Hozzátette, biztos benne, hogy Olaszország nem fog kudarcot vallani.

A kormányfő és miniszterei által bemutatott csomag 12-15 milliárd euró költségcsökkentést céloz meg. A kormány tagjai teljes vagyonnyilatkozatot tesznek, míg a kormányfő-pénzügyminiszter Monti lemond fizetéséről. Jelentősen csökkentik a megyei közigazgatási testületek létszámát, és az eddigi 50-ről 28-ra csökkentik a független állami hatóságok számát.

Másfél százalékos egyszeri adóval sújtják az előző években külföldi bankokból kedvezményes adóval Olaszországba visszahozott vagyonokat. Az adókulcsok nem változnak, az általános forgalmi adó 2 százalékpontos emelése 2012 második felétől várható. Újra bevezetik és megemelik a Berlusconi-kormány által eltörölt ingatlanadót.

Járulékfizetés szerinti nyugdíjrendszert vezetnek be. Jövő évtől a férfiak minimális nyugdíjkorhatára 66, a nőké 62 év lesz, utóbbi 2018-ig ugyancsak 66 évre emelkedik. A nők 40 év plusz 1 hónap járulékfizetéssel, a férfiak 42 év plusz 1 hónappal mehetnek nyugdíjba. Aki korábban vonul nyugállományba, hiába teljesítette az előírt járulékot, nyugdíjából évi 3 százalékot veszít a kötelező korhatár eléréséig.