Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világgazdaság növekedése szerény marad, a kockázatok pedig még mindig magasak - hangoztatták a Mexikóvárosban összegyűlt pénzügyminiszterek és központi banki elnökök a kétnapos tanácskozásukról kiadott záróközleményben.

A résztvevők a kockázatok közül kiemelték az euróövezetben az elmúlt hónapokban hozott döntések végrehajtásának esetleges késlekedését, az Egyesült Államok esetében pedig azt, hogy az államadósság-plafon elérése technikailag csődöt okozhat, s ekkor 2013. január elsejével automatikus adóemelések és kiadáscsökkentések lépnek életbe. Ugyancsak jelentős kockázati tényező, hogy egyes feltörekvő gazdaságok gyengébb növekedést érnek el.

A vezető szakemberek arra kérték a világ országait, hogy vessék el a protekcionizmust és a valuták árfolyamának manipulálását. A húszak csoportja a mexikói pénzügyminiszter szerint a következő hónapokban arra fog koncentrálni, hogy helyreállítsa a pénzügyi stabilitást, megfékezze a piacok heves ingadozását.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója az időtényező fontosságát hangsúlyozta mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió esetében.