BUX
41002

Feltámad a Szovjetunió és keblére öleli az EU-t

Az Európai Unió évtizedek alatt kiizzadt jogrendjére alapozva - sok munkát megspórolva - akarja feltámasztani a néhai Szovjetuniót az orosz vezetés. A végcél az EU-val összefogva egy az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedő szabadkereskedelmi övezet kialakítása.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 12:20

Vlagyimir Putyin orosz államfőt ugyan sokszor vádolják azzal, hogy módszerei a szovjet időkre emlékeztetnek és külpolitikai célja a Szovjetunió visszaállítása, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Putyin voltaképpen egy az Európai Unió gazdasági modelljét követő államközösséget akar összehozni a volt szovjet tagköztársaságok részvételével.

Első lépésként egy évvel ezelőtt bevezették az orosz-belorusz-kazah vámuniót, amit jövő év elejétől közös gazdasági övezetté akarnak fejleszteni. Ez utat nyitna - ismerős célok - az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása előtt, létrehozva egy 165 millió embert számláló közös piacot. Ez a népesség a volt Szovjetunió lakosságának 60 százaléka. A három ország vezetői a napokban Moszkvában tartott csúcsértekezletükön egy még ennél is ambiciózusabb tervet fogalmaztak meg: eszerint 2013-ig létrehoznák az eurázsiai gazdasági uniót. Még a közös deviza bevezetéséről is folynak egyeztetések.

Itt az idő?

Putyin szerint a Szovjetunió 20 évvel ezelőtti összeomlása óta ez az első eset, hogy reális esély nyílik a szovjet övezet természetes gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainak helyreállítására. Ez persze túlzás, de tény, hogy - szemben a korábbi kudarcos kísérletekkel - most előrelépés történt a volt tagköztársaságok újraegyesítésében - értékelik a helyzetet a Financial Timesnak nyilatkozó elemzők.

Az orosz kormányfő elismételte azt a régi tervét is, hogy ha az új gazdasági övezet létrejönne, azonnal tárgyalásokat kezdhetne az EU-val egy szabadkareskedelmi egyezmény megkötéséről. Miután Oroszország 18 évi tárgyalások után még a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO) sem lépett be, ez az terv nem látszik gyorsan megvalósíthatónak. Ha azonban egyszer mégis összehoznák, azzal valósággá válna Putyin álma - amelyről múlt novemberben Németországban beszélt -, egy összehangoltan működő gazdaságokból álló közösség Lisszabontól Vlagyivosztokig.

Az orosz terv egyik alapja az lehet, hogy már a hármas vámuniót is az EU megfelelő szabályrendszereire alapozva, az uniós jogból nagy részeket átvéve alakították ki - mondta Lilit Gevorgjan, az IHS Global Insight tanácsadó cég elemzője. Egy meglévő rendszer átvétele igen hatékony, sok munkát spórolnak meg vele, és - teoretikusan - megkönnyítheti az EU és az eurázsiai közösség összefonódását a jövőben.

Már most is vannak előnyök

Addig is a vámunió elmélyítése számottevő előnyöket ígér a résztvevőknek: visszaállítja a Szovjetunió szétesésével szétszakított horizontális iparági, vállalati kapcsolatokat, utat nyit a legális adó- és költségoptimalizálás előtt - például számos orosz cég telepítette központját Kazahsztánba a kedvezőbb adózás miatt -, emellett támogatást ad közép-ázsiai országoknak az egyre erősebb kínai befolyás ellen. Ez utóbbi is ösztönözhette Kirgizisztánt és Tadzsikisztánt, amelyek jelezték érdeklődésüket a vámuniótagság iránt.

A gazdasági közösségnek ezért inkább az európai oldala látszik gyengének. A vámunió lehetővé teszi Oroszországnak, hogy támogassa Belaruszt, amely súlyos valutaleértékeléssel járó pénzügyi válságon ment keresztül az elmúlt hónapokban. A rövid póráz segítségével elejét veheti annak, hogy egy hatalomváltás nyomán Minszk - megismételve az elmúlt évek kísérleteit - ismét az EU-val kezdjen kacérkodni.

Akik ismerik Putyint, egybehangzóan állítják, hogy tervének része Ukrajna bevonása - a 45 milliós ukrán népességgel összegereblyézhetnék a néhai Szovjetunió lakosságának háromnegyedét. Ennek előmozdítása érdekében kihasználhatja, hogy Oroszország jobb bőrben van számos európai államnál, így jobb partnerként reklámozhatja magát az ukránok előtt, mint az EU - véli Nyikolaj Petrov,a moszkvai Carnegie Centre kutatóintézet szakértője.