Feltámad a villanykörte - hasta la vista, LED és fénycső?

Óriási fordulatot hozhat a helyiségek világításában, ha beválik az a találmány, amely feltámasztja a hagyományos villanykörtét. Mostanáig a szakemberek és a hatóságok is azt hitték, el kell temetni a 130 éves izzót, mert végleg eljárt felette az idő.
Napi.hu, 2016. január 12. kedd, 15:16
Fotó: Reuters

Amerikai tudósok azt állítják, hogy olyan új technológiát fejlesztettek ki, amely képes sokszorosára növelni a hagyományos villanykörték, vagy szakszerűbben: izzók hatásfokát. A Thomas Edison nagy találmányai között szereplő fényforrást számos országban kitiltották az áruházakból, mert új versenytársaihoz képest túlságosan energiapazarló volt.

A BBC azonban most arról tudósít, hogy az amerikai MIT tudósai megoldást találtak erre a problémára, ami feltámaszthatja az 1880-as években született és az elmúlt években nyugdíjazott villanykörtét. Az újdonságtól sokat elárulhat, hogy a BBC a Nature Nanotetchnology című tudományos lapban megjelent cikk alapján számol be róla.

Tisztes karrier

A hagyományos izzó alapvető működési módja a termék jelentős modernizációja ellenére 130 éven át változatlan maradt. A zárt üvegbúrán belül egy vékony fémszál izzik 2700 Celsius-fokon, kisebb részben fénnyé, sokkal nagyobb részben hővé alakítva az elektromos energiát.

Az izzók halálos ítéletét az alapozta meg, hogy csak az energia 2-3 százalékát alakítják át fénnyé, míg versenytársaik, a fénycsövek és a LED-es lámpák legalább 13 százalékot tudnak. Hátrányuk, hogy drágábbak a hagyományos izzóknál.

A zöldek évtizedek óta kampányoltak a villanykörték ellen, amelyben a klímaváltozáshoz hozzájáruló energiapazarlás egyik vétkesét látták. Végül az EU-ban és Kanadában kivezették a terméket a piacról, az USA-ban pedig visszafogták az importját.

Csavaros fordulat

A MIT szakemberei úgy gondolják, hogy képesek a villanykörte gyengeségét, azaz az óriási hőveszteséget az előnyére fordítani. A nanotechnológia segítségével olyan szerkezetbe fogják az izzószálat, amely a fényt átengedi, de a szökésben lévő infravörös sugárzást elcsípi, és visszaveri azt a szálra, amely újra elnyeli a hőt, majd fényként visszasugározza a környezetbe.

Az újítás lényege nem a felhasznált új anyagban van, hanem abban, ahogy azt elrendezik, ugyanis ez teszi lehetővé a távozó fény- és hőhullámok eltérő kezelését - fejtegette a BBC-nek Ognjen Illic, az említett tudományos szakcikk egyik társszerzője.

Számításaik szerint 40 százalékos hatékonyságot is elérhetnek, ami két-háromszorosával múlná felül a legjobb LED-es fényforrások teljesítményét. Eddig olyan újfajta villanykörtét sikerült előállítaniuk, amely az áram 6,6 százalékát alakította fénnyé.

Lesz-e feltámadás?

A kérdés most már az, hogy az laboratóriumi újításból lehet-e ipari-gazdasági innováció. Mások is foglalkoztak a villanykörte lehetőségével Edison korában, ám ő volt az, aki olcsón előállítható, több mint tíz órán át működőképes terméket csinált a koncepcióból- fejtegeti Marin Soljacic, a szakcikk másik társszerzője.

Most ugyanezt a problémát kell megoldani ahhoz, hogy a villanykörte visszakerüljön a boltokba. A kutatók úgy vélik, hogy a technológia, amit az izzóhoz kifejlesztettek, máshoz is használható lehet. Így ha a villanykörtét nem is sikerül feltámasztaniuk, nem vész kárba az újításuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.01.13 14:52

@sandimaria:
Igen, a hagyományos izzó adja a legszélesebb fényspektrumot az összes közül jelenleg, de nem valószínű, hogy minden tevékenységhez kell a széles spektrum. Mondjuk már küzdöttem meg ellenállás színkóddal én is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sandimaria, 2016.01.13 14:28

Teljesen más szempont, amiről nem beszélnek a különböző energia takarékos fényforrásoknál. A szín. Évekig varrtam gobelint, azt ne tudja meg senki, hogy milyen az, mikor egész este varrsz, másnap délelőtt meg bontasz, mert az este kiválasztott szín reggel nagyon nem jó. A vége az lett, hogy a wc-ben volt hagyományos égő, oda mentem ki színt választani, mert csak az volt megbízható. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.01.13 13:51

@rw2: A többi ledem nem barkács megoldás, és nem is halogént kellett kiváltani, ott nekem is hosszabb idejű volt a megtérülés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.01.13 13:47

@Warlock:
Ez erősen függ attól hogy mennyiért szerzi be az ember a ledeket.
Én pl 2db 60W-os halogén konyhai pultvilágítást átalakítottam ledessé. Így került beléjük 3-3db 3W-os LED, darabja kb 250Ft-ért, meg 1-1db LED driver kb 1000Ft/db áron.
így kijött 3500Ft-ből (1 hónap várakozás míg megjött minden Kínából + pár óra barkácsolás ) és így 100W-al csökkent a fogyasztás csak itt, változatlan fényerő mellett. Napi 3 óra működés mellett, az napi 0.3KWh, ami kb 12Ft megtakarítás, kb 10 hónap alatt visszajött a "beruházás". Ez kb 2 éve volt. 3db ledet cserélnem kellett 1 év után, mert a hűtésre nem fordítottam elegendő figyelmet és csökkent a fényerő, úgyhogy 3 újabb LED meg egy hővezető paszta került még összesen egy ezresbe, azóta minden ok vele.

Saját tapasztalataim szerint Magyarországon a boltban kapható ledek enyhén szólva túlárazottak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2016.01.13 13:43

@Warlock: na akkor nem volt hiábavaló :) mi csak ketten vagyunk és munkahelyen dolgozunk /úgy értem keveset vagyunk otthon/ De én is úgy számoltam hogy akármennyire is tűnik drágának megéri, még úgy is hogy elég sok kompakt fénycsövet cseréltem LED-re. A fényereje a 7 w os LEDnek mindenképpen jobb mint a 18 W os kompakt izzónak / igaz lehetett régi is - azt még az tulaj intézte/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html