Feltámadt a brit-német harci szellem

A brexit formájától függetlenül erősíteni akarja a német és a brit kormány a két ország katonai együttműködését, ha ez nem sikerülne, akkor Franciaországra hárulnának elviselhetetlenül nagy terhek.
Komócsin Sándor, 2017. március 20. hétfő, 09:37
Fotó: MTI/EPA

A német és a brit kormány közösen dolgozik egy biztonságpolitikai tervezeten, amelynek végrehajtása garantálhatja, hogy a két ország Nagy-Britannia uniós kilépése után is fenntartsa szoros katonai együttműködését - derült ki az illetékes miniszerek szavaiból.

Ursula von der Leyen, a német és Michael Fallon, a brit védelmi tárca vezetője együtt készíti elő a katonai együttműködéssel kapcsolatos javaslatot, amely az előbbi szerint túlmegy a felek uniós kapcsolatain. Nemrégiben George Osborne volt brit pénzügyminiszter is a szigetország és a kontinens EU utáni kapcsolatairól beszélt Budapesten, megemlítve a közös biztonsági érdekeket.

Felkérhetik a szomszédok

Nagyon szoros együttműködést akarunk - jelentette ki von der Leyen a hét végi müncheni biztonsági konferencián. Tudjuk, hogy szükségünk van egymásra: mindkét ország a NATO tagja és szoros érdekközösség van közöttük. Azonosak a biztonsági veszélyt okozó ellenfeleink.

Nagy-Britannia a brexit után is részt kíván venni az EU katonai akcióiban - mondta Fallon. Ez némileg ellentmond Theresa May miniszterelnök kijelentésének, miszerint ha rosszul alakulnak a kilépési tárgyalások, akkor felfüggeszthetik a biztonsági, hírszerzési és katonai együttműködést.

Fallon a tanácskozás szünetében nem zárta ki, hogy az EU katonai együttműködésre kéri fel Nagy-Britanniát. Enélkül ugyanis túl nagy teher nehezedne Franciaországra, az unió másik atomfegyverekkel rendelkező hatalmára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.03.20 20:21

Bezony, nem ártana fejleszteni a német hadsereget, mert jelenleg nemhogy az oroszok, de már a kelet-ukrajnai szeparatisták is 48 órán belül Berlinben lennének... Csak erre most nincs píz, mert mindent elvisz a migránsok "integrálása", akik most még csak a der-die-das-nál tartanak, ezért nemhogy targoncára, de még angolvécére se lehet ültetni őket...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html