Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint kétéves fejlesztés után elkészült a Nokiából kivált szakemberek cégének okos telefonja, amely a hónap utolsó napjaiban kerül a boltokba. A Jolla Ltd.-t a nagy elődhöz hasonlóan szintén Finnországban jegyezték be.

Az új mobil nem lesz olcsó: egy híján 400 eurót kérnek érte a forgalmi adók, illetve a mobiltelefoncégek támogatásait figyelmen kívül hagyva. Ezzel drágább lesz, mint számos olyan telefon, amellyel versenyez, miközben semmilyen különleges hardvert nem kínál azokhoz képest. Az LG Nexus 5 készüléke például már 350 dollárért elvihető - emlékeztetett a Wall Street Journal.

Levetett szoftver

A Jolla saját operációs rendszert használ: a Sailfish névre keresztelt szoftver a Nokia levetett MeeGo technológiájára épül. Ezt a finn nagyvállalat az amerikai Intellel, a világ legnagyobb chipgyártójával közösen fejlesztette ki, ám végül félretolta, mert - a Google Androidjához hasonló - nyílt forráskódú szoftver akart kifejleszteni. Később a Microsoft mobil-Windowsára álltak át, majd a redmondi cég idén nyáron megvásárolta a Nokia teljes mobilüzletágát.

A szakértők jól fogadták a MeeGót, amelyet a Jolla csak több próbálkozás után tudott életre kelteni. Az cég első telefonjának vannak újdonságai, de még így könnyen lehet, hogy már piacra kerülése pillanatában idejét múltja lesz.

Nokia 2.0

A Jolla jelenleg 90 embernek ad munkát és nem titkolt célja, hogy betöltse azt az űrt, amit a Microsoft kezébe került Nokia hagyott maga után a fogyasztói elektronika piacán. A cég első telefonja a finn DNA mobiloperátornál lesz megvásárolható, de Finnországon kívüli szolgáltatók is sorban állnak a mobilért a Jolla ajtaja előtt.

A készülék képátlója 11 centimért, nyolc megapixeles kamerát tartalmaz és szíve egy kétmagos Qualcomm processzor. Működőképes a negyedik generációs hálózatokon és használhatók rajta az Androidra írt programok. Telepítették rá az orosz Yandex 85 ezer szoftverét és tartalmazza a Nokia HERE térképét.

Forr a piac

A világ okostelefon-piaca forrásban van - derül ki a Gartner Inc. számítástechnikai tanácsadó cég adataiból. A harmadik negyedévben 46 százalékkal, 250,2 millió darabra nőttek az eladások egy évvel korábbihoz képest. A forgalom legnagyobb része azonban két operációs rendszer, az Apple iOS, illetve a Google Android szoftvere köré csoportosul. Azok a kisebb cégek, amelyek telefonjai nem ezt használják - ilyen például a kanadai BlackBerry - kiszorulnak a piacról. Kivétel lehet a Microsoft Windows szoftvere, amely a Nokia-telefonokban kezd lábra állni, bár még hosszú és költséges felzárkózás áll előtte.