Megkezdik az ingyenpénzosztást, ami áttörést hozhat Európában

Újabb kísérlet indult annak kiderítésére, hogyan működne, ha az emberek állampolgári jogon havi rendszeres alapjövedelemre lennének jogosultak. Ezúttal Németországban futnak neki a dolognak, mondván: elég volt az üggyel kapcsolatos hitvitákból, itt az ideje az alapos teszteknek.
Komócsin Sándor, 2020. augusztus 24. hétfő, 11:36
Fotó: Getty Images

Németországban indul a legújabb kísérlet az univerzális állampolgári alapjövedelem vizsgálatára. A cél ugyanaz, mint a korábbi próbálkozások esetén: ki kellene deríteni, milyen hatással járna, ha az embereknek állampolgári jogon havi rendszeres jövedelmet utalnának. A német tesztben a gazdaságra és a jogosultak magatartására gyakorolt hatást is vizsgálnák - derül ki World Economic Forum internetes oldalán megjelent ismertetőből. A kísérletet a DIW gazdaságkutató intézet 140 ezer egyéni támogatásból gyűjtött forrásából finanszírozzák.

A kísérlethez német alapossággal látnak hozzá. Két csoport lesz: 120 önkéntes havi 1200 eurót (421 ezer forint) kap három éven keresztül. Ez az összeg éppen hogy csak több a németországi szegénységi küszöbnek megfelelő összegnél. Ezzel egyidejűleg 120 olyan önkéntes életét is nyomon követik, aki nem részesül ebben a jövedelemben. Az összes résztvevővel hosszú kérdőívet töltettek ki, amelyben számot adtak életükről, munkájukról, érzelmi állapotukról, hogy a teszt végén minden részletre kiterjedően elemezhessék az univerzális alapjövedelem hatását.

Késhegyig menő vita

Az alapjövedelemről évek óta éles vita folyik a kezdeményezés támogatói és ellenzői között. Az előbbiek szerint csökkentené a társadalmi egyenlőtlenségeket és javítaná az emberek biztonságérzetét, mivel pénzügyi stabilitást biztosítana nekik. Az ellenzők, szerint túl sokba kerülne az állami költségvetésnek és arra ösztönözné az embereket, hogy ne vállaljanak munkát (vagy legalábbis nagyon válogatósak legyenek, hogy mit vállalnak el).

A vita eredőjeként az elmúlt években a pénzügyi válság és a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek nyomán nőtt az univerzális alapjövedelem népszerűsége egyes nyugati országokban. Jürgen Schupp, a német kísérlet vezetője azt mondta a Der Spiegelnek, hogy növelni akarják a vita színvonalát azzal, hogy újabb tudományos, kísérlettel igazolt bizonyítékokat kreálnak az alapjövedelem hatásairól.

Jöjjenek a tények!

Az univerzális alapjövedelemről folyó vita eddig alapvetően jobb esetben filozófiai szalonokban folyó eszmecsere, rosszabb esetben késhegyig menő hitvita volt - fejtegette Schupp. Mindkét oldalon megcsontosodott kliséket állítanak szembe egymással. A támogatók szerint az emberek tovább fognak dolgozni a havi fix ellenére, de a nagyobb biztonság kreatívabbá teszi őket és nem fordulnak szembe a demokráciával. Az ellenzők szerint nem fognak dolgozni, otthon fognak heverni a kanapéjukon, gyorskajával teszik tönkre az egészségüket és tévésorozatokon fognak elhülyülni.

Ráadásul e sztereotípiák alapján végeztek a gazdasági hatásokat vizsgáló szimulációkat, hogy fogalmat alkossanak az alapjövedelem költségeiről és hozamairól. Ezen a helyzeten akarnak javítani az új kísérlettel, oly módon, hogy empirikus bizonyítékokkal helyettesítik a hittételeket, amivel javulhat a vita színvonala.

Finnországban 2017-2018-ban kétezer ember részvételével végeztek egy kísérletet. A résztvevők 560 eurót kaptak havonta. A tesztet azzal zárták le, hogy az emberek jobban érezték magukat a stabil jövedelemnek köszönhetően, de a viszonylag alacsony havi fix nem ösztönözte őket arra, hogy munkát keressenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2020.08.24 20:27

"120 önkéntes havi 1200 eurót (421 ezer forint) kap három éven keresztül. Ez az összeg éppen hogy csak több a németországi szegénységi küszöbnek megfelelő összegnél."
Az mennyi forintra átszámolva?
!!Szegénységi küszöb!!!
Magyarországon mennyi t keres az operátor a gyárban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mizu11, 2020.08.24 16:02

A pokolba vezető út a jó szándék köveivel van kikövezve. Tisztelet és becsület azoknak az embereknek akik azon gondolkodnak, hogy hogyan tegyék jobbá ezt a világot.
De sajnos amit az okos kis buksijukban kitaláltak, még ha jó szándékból is (vagy más érdekből) az nem biztos, hogy működik. Lásd szocializmus v. migránsok befogadása. Pedig az alapötlet mindegyiknél szép. Csak egyvalamivel nem számoltak : az emberrel.
Az alapjövedelemhez teljesen más ember kellene.
Csak egy példa a 100 közül: ha valakinek alanyi jogon, és államilag garantált alapjövedelme van, annak a bank több hitelt adhat, mivel biztosított a fedezet. Ha több hitelt lehet felvenni a fogyasztói társadalom hamis viselkedésmintáin felnőtt emberek ennek nem tudnak ellenállni (hiszen az a valaki akinek menőbb a háza v. az autója stb.) nagy része eladósodik, és idővel a jövedelem egy része a bankokat gazdagítja, és nem az emberek jólétét szolgálja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.08.24 16:00

@na4:
Igy is ugy is bukta. :-)
Tudod miert?Az emberi termeszet miatt. :-)
Szerinted a munka alapu tarsadalom,ahol minimum 8-orat kell dolgoznod,h a minimalis eletszinvonalat tartani tud,h ne halj eljen,es kartonpapir legyen a fejed felett,"gazdasagosabb",-"normalisabb"? :-) Mikozben egy modenkori rabszolga vagy. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.08.24 14:20

Hajaj, nagy bukta lesz ebből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.08.24 13:52

Egy VALÓDI alapjövedelem valóban áttörést hozna, de ezek a röhejes kísérletek csak egy vicc, meg sem karcolják a dolog lényegét: nem szüntetik meg a kisember rettegését a holnaptól.
Ha valakinek azt mondod, hogy szerencsés esetben egy évig kapsz valami pénzt, attól még nem fog leállni az utolsó fillér megspórolásával, egy évnyi alapjövedelemből kijön egy új TV+bútor, vagy a 15 éves autó lecserélése egy 10 évesre, kifizet egy régi tartozást, meg ilyesmik. Egy évnyi pénzből nem fog életmódot váltani, világot látni, átszokni az egészséges életmódra, nem iratkozik be egy egyetemre, stb. Pedig pont ez lenne a lényeg: az átváltás a "túlélő" üzemmódból az emberhez méltóbb életmódra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html