Strauss-Kahn megbízatása eredetileg 2012 tavaszán jár le.

A legfrissebb értesülés az volt, hogy Marek Belka, a lengyel központi bank vezetője követheti Strauss-Kahnt a poszton. Ezzel kapcsolatban több találgatás látott napvilágot lengyel és külföldi lapokban. Belka azonban szerdán leszögezte, hogy kacsa az egész, nem kíván megmérettetni.

Az 59 éves Belka felemlegetése azért is érdekes, mivel 2007-ben a lengyel kormány őt jelölte IMF-vezetőnek, és pont Strauss-Kahnnal szemben veszített. Belka 2008 és 2010 között Strauss-Kahn vezetése alatt az IMF európai ügyekért felelős osztályának a vezetője volt. Belka 1997-ben, majd 2001 és 2002 között pénzügyminiszter volt Lengyelországban, majd 2004 és 2005 között miniszterelnök.

A lengyel lapokban felmerült lehetséges utódként Leszek Balcerowicz neve is, aki a kilencvenes évek elején végrehajtott piaci reformok kidolgozója volt.

Megnőtt a feltörekvő országok szavazatának súlya

A feltörekvő piaci befektetéseket kezelő Templeton Asset Management ügyvezető elnöke, Mark Mobius szerint ugyanakkor fel kell hagyni azzal az eddigi szokással, hogy az IMF vezetőjét Európa adja. Szerinte a feltörekvő országokból, Kínából, Indából, vagy máshonnan kellene új vezetőt állítani az IMF élére. Az 50 milliárd dolláros vagyont kezelő Mark Mobius azt mondta, feltörekvő országból kellene választani vezetőt, aki "friss szellemet" hoz az intézetbe.

Az IMF működési rendjében tavaly novemberben, éppen Strauss-Kahn támogatásával bevezetett változtatások következtében megnőtt a világgazdaságban is megerősödött fejlődő országok, így Kína, India és Brazília szavazatának súlya. Ezzel létrejött annak az elvi lehetősége, hogy a tagállamok szakítsanak azzal a sok évtizedes, hallgatólagos megegyezéssel, hogy az IMF vezetője mindig egy európai, a Világbanké pedig egy amerikai tisztségviselő legyen.

A világgazdaság súlypontjának eltolódása mellett a regionális váltáshoz a szubjektív feltételek is adottak, mert a fejlődő országokból nem egy kompetens közgazdász került már az IMF látóterébe.

Közöttük tartják számon Trevor Manuelt, a dél-afrikai tervbizottság vezetőjét, aki hazájának leghosszabb ideig hivatalban lévő pénzügyminisztere volt, valamint Kemal Dervist, a török pénzügyek volt irányítóját, aki sokáig az ENSZ Fejlődési Programját irányította. Manuel és Dervis együtt dolgozott a Nobel-díjas Michael Pence által létrehozott bizottságban, amelynek feladata a harmadik világbeli országok gyors és fenntartható gazdasági fejlődésének ösztönzése volt.

Az esélyesek között emlegetik még az indiai Montek Szingh Ahuluvaliát, az IMF független értékelő hivatalának első igazgatóját, aki Újdelhiben a tervbizottság és a miniszterelnök gazdasági tanácsadói testületének tagja volt. De szóba jöhet még Tharman Sanmugaratnam szingapúri pénzügyminiszter, valamint a mexikói központi bank jelenlegi elnöke, Agustin Carstens vagy elődje, Guillermo Ortiz is.