A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A dollár 2025-re elveszti hegemóniáját a világ pénzügyi rendszerében, az amerikai deviza egyeduralmának helyére a dollár, az euró és a jüan triumvirátusa lép − állapítja meg a Világbank előrejelzése. A világgazdaság GDP-növekedésének több mint felét hat ország − Brazília, Dél-Korea, India, Indonézia, Kína és Oroszország − fogja adni a következő 14 évben. A feltörekvő országok gazdaságának átlagos növekedési üteme 2011 és 2025 között 4,7 százalék lesz, ami több mint kétszerese a fejlett gazdaságok 2,3 százalékos várható bővülésének. A globális növekedés súlypontja elmozdul a fejlődő és a feltörekvő országok felé − foglalta össze a folyamatok lényegét Mansoor Dailami, a jelentés készítőinek vezetője. Ez azt jelenti, hogy például a befektetői tőkét elcsábítják a gazdasági növekedés motorjaként működő országok, jelentősen megugranak a határokon átnyúló cégfelvásárlások és -egyesülések, s mindez átalakítja a vállalatok világát: megszűnhet a jelenleg ismert multinacionális cégek dominanciája is.

A folyamatokat mintegy megkoronázza a nemzetközi pénzügyi rendszer fokozatos átalakulása, aminek eredményeként a 2025-öt megelőző évekre megszűnik a dollár egyeduralma, az amerikai deviza mellé teljes értékű világvalutaként felzárkózik az euró és a jüan. A Világbank szerint a dollár leghitelesebb kihívója a közös európai valuta lehet, amennyiben az európai országok le tudják küzdeni az eurózóna déli tagállamainak adósságválságát és el tudják hárítani azokat a morális kockázatokat, amelyek abból fakadnak, hogy az EU egyes tagjai különböző feltételeket szabva segítenek más tagállamokon.

A kínai valutának erős hátszelet ad, hogy a pekingi kormány egyre határozottabb lépéseket tesz a nemzeti deviza nemzetközi fizetőeszközzé tétele érdekében. Lehetővé tették az offshore jüankereskedést Hongkongban és kétoldalú államközi devizacsere-megállapodásokkal utat nyitottak az előtt, hogy a vállalatok jüanban számolják el export-import ügyleteiket. A pénzintézetek jól teszik, ha már ma megkezdik a felkészülést a nagy átalakulásra − vélik a Financial Timesnak nyilatkozó elemzők.