A spanyol flotta egykor zászlóshajójának számító repülőgép-hordozót 1988 és 2013 között használta a haditengerészet. A 29 repülő fogadására képes anyahajó felújítása jócskán meghaladná a 100 millió eurót (31,3 milliárd forint), amelyre azonban a gazdasági megszorítások miatt nincs pénz.

Az árverést először tavaly év végén hirdették meg, akkor még 4,8 millió euróért (1,5 milliárd forint), de a 14 érdeklődő cég közül csupán egy nyújtott be ajánlatot, amelyet formai hibák miatt végül elutasítottak.

Áprilisban ismét megkísérelték az árverést, ekkor már 2,9 millió eurós (908 millió forint) kikiáltási áron, de egy ajánlat sem érkezett.

A spanyol sajtóban megjelent szakértői vélemények szerint ennek oka, hogy rendkívül szigorú feltételek vonatkoznak a megvásárolt hadihajó leselejtezésére, kezdve a veszélyes hulladékok eltávolításától, egészen a hajótest szétszereléséig, amelyet csak olyan országban végeztethet el az új tulajdonos, amely tagja a NATO-nak, vagy az OECD-nek (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet). Ráadásul az alkotóelemek értékesítésének sem kedvez az acél világpiaci árának csökkenése.

Az Asztúria hercegére szeptember elejéig lehet ajánlatot tenni, amelyhez letétbe kell helyezni a kikiáltási ár 20 százalékát. Az eredményt szeptember végén hozzák nyilvánosságra.

A spanyol haditengerészet az elmúlt három évben mintegy tucatnyi elöregedett hadihajót értékesített.