Fenik a késeket a világ nagyjai

Egyre erősödnek a G20 hét végi csúcstalálkozójának előcsatározásai. Miután Barack Obama amerikai elnök felszólította a németeket: azzal segítsék a világgazdaság talpra állását, hogy ösztönözik a hazai fogyasztást és kevésbé támaszkodnak az exportra, Angela Merkel kancellár keményen visszautasította ezt a javaslatot.
Barabás T. János, 2010. június 25. péntek, 18:13
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke.

Merkel a The Wall Street Journalnak úgy nyilatkozott, hogy miután nő a német GDP és csökken a munkanélküliség, a világ negyedik legnagyobb gazdaságának nincs oka stratégiaváltásra. Mint mondta, az ország exportsikere a német vállalatok versenyképességét és innovációs erejét tükrözi, és ezek mesterséges visszafogása senkinek se lenne hasznára. Obama egyébként a németek mellett a kínaiakat és a japánokat is arra biztatja, hogy erősítsék belső fogyasztásukat és fogják vissza exportjukat. Mindezzel a kevésbé versenyképes országok és az USA nemzeti érdekeit képviseli.

Nemcsak ebben, hanem más alapvető gazdaságpolitikai kérdésekben sincs egyetértés a világ vezető gazdasági hatalmai között. Berlin a gazdaságösztönző kormánytámogatások fenntartását is ellenzi, míg a legtöbb ország továbbra is szükségesnek tartja azokat a GDP növeléséhez. Merkel szerint Németország speciális eset, ahol a magas költségvetési hiány és a társadalom elöregedése miatt az emberek attól félnek, hogy az állam pénze el fog fogyni, nem lesz egészségügyi ellátásuk és nyugdíjuk, maguknak kell majd gondoskodniuk megélhetésükről, ezért takarékoskodnak és csökkentik fogyasztásukat.

Ebből fakadóan a belső piac élénkítése helyett a deficit csökkentése az, ami a fogyasztás növekedéséhez vezethet. Míg az amerikaiaknak és a franciáknak elsősorban a német export támasztotta verseny csökkentése a fontos, addig a drasztikus megszorításokra kényszerülő európai országoknak, így Görögországnak és Spanyolországnak az az érdeke, hogy a növekvő német fogyasztás növelje exportlehetőségeiket.

Az elemzők attól tartanak, hogy Németország e nézetkülönbségek miatt elszigetelődhet a világ vezető gazdasági hatalmainak és legnagyobb fejlődő gazdaságainak csúcstalálkozóján, ami megnehezíti olyan koncepciói érvényesítését, mint például a pénzpiacok ellenőrzésének szigorítása. Az unió vezetői azonban egyre inkább hajlanak a német álláspont felé.

Herman Van Rompuy, az EU elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a G20-hoz szerdán intézett levelükben úgy értékelték a helyzetet, hogy a világgazdaság talpra állása a vártnál kedvezőbben alakul, így a végéhez közeledik a gazdaságösztönzők szükségessége. Szerintük a vezető gazdaságoknak meg kellene egyezniük költségvetéseik konszolidálásában, amit legkésőbb 2011-ben meg kellene kezdeni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2010.06.25 22:03

A fogyasztás visszafogása még sehol sem jött be, de a lakosság takarékossággal válaszol minden bizonytalanságra.
Furcs, hogy a piacgazdaság zászlóvivője szólítja fel a piac szereplőit a piac mesterséges befolyásolására, és a verseny visszafogására.
Hogy megharagudtak Orbán Viktorra, amikor a Grippenek mellet döntött az F-???-asok helyett!
Minden más országot a költségvetési defivcit csökkentésére szólítja fel, kivéve Európa motorját. Szerintem ez nem más, mint az, hogy az USA felszólítja a világgazdaságban legnagyobb versenytársát, hogy fogja vissza megát. Pedig az USA bábáskodott az EU létrehozásánál, hogy nagyságrendben legyen verenytársa, mert az a fejlődés hajtóereje. (De csak addig, amíg ő az első?!?!?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.06.25 20:09

A klasszikus bábeli zürzavar esete forog fenn..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html