Görögország - amelynek minősítése jelenleg "CCC" - adósságállománya ettől függetlenül továbbra is magas marad, a növekedési kilátások gyengék, a strukturális reformok végrehajtásának szándéka könnyen elpárologhat. Ez korlátozhatja a gazdasági átalakulás folyamatát és így alááshatja az adósság jövőbeli fenntarthatóságát is - közölte a Fitch.

Görögország adósságának mértéke a kötvénycserék után a program részleteitől, illetve a hitelezők részvételi arányától és a görög közszféra kinnlevőségeitől függ.

A csütörtöki uniós kommüniké szerint egy ambiciózus reformprogram egy nagyobb arányú magánbefektetői részvétellel párosulva biztosíthatja, hogy az ország GDP arányos adósságrátája 2020-ra 120 százalékra csökkenjen. Előzetes elemzésekre alapozva a Fitch úgy véli, hogy ez az adósságráta akkor érhető el, ha a befektetők mintegy 85 százaléka részt vesz a programban és az általuk tartott körülbelüli 210 milliárd euró értékű államkötvényeket sikerül így lecserélni.

A hitelminősítő ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy számos oka lehet annak, hogy még az 50 százalékos leírás sem eredményez jelentős csökkenést a teljes görög államadósság-állományban. Az eurózónatagok, az IMF és az ECB birtokolja a görög államadósság több mint egyharmadát és nem valószínű, hogy ezek a hitelezők részt vesznek a kötvénycsere-programban - jegyzi meg a Fitch. A közlemény ugyanakkor még azt is hozzáteszi, hogy az EU kommüniké nem tesz említést arról, mi lesz az ECB által birtokolt görög állampapírokkal. Ennek ellenére a hitelminősítő elemzői úgy vélik, hogy ezek nincsenek benne az eurózóna által becsült 50 százalékos leírás hatásában.

A Fitch számításai szerint a haircut-ot követően a görög GDP-arányos adósságállomány 2013-ban 142 százalékon fog tetőzni, ami még így is messze a legmagasabb lesz az eurózónában, mielőtt 2020-ra 120 százalékig mérséklődik a ráta.