Idén az első hét hónapban éppen 9000 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, miközben tavaly egész évben 11500 cég jutott erre a sorsra - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból.

Július végéig bezárólag a felszámolások és a végelszámolások száma egyaránt 35 százalékkal emelkedett. Félő, hogy a felszámolások száma már szeptemberben meghaladja a tavalyi egész éves, egyébként eddig éves rekordnak számító 11500-as értéket - nyilatkozta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Júliusban a megelőző évi 978 céggel szemben 1292 cég ellen indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, ez 32 százalékos növekedést jelent. Az első 7 hónapban csaknem 8000 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, miközben tavaly ilyenkor még csak 5940 cég végelszámolása indult meg. Ez ugyancsak 35 százalékos növekedés, ám a végelszámolások számának növekedése nem állt meg: júliusban 44 százalékkal több cég jutott erre a sorsra, mint a tavalyi nyár derekán.

Némiképp meglepő módon február óta először az új cégbejegyzések száma is emelkedett. Igaz, a júliusban alapított 4352 új cég csak 3 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos hónapjában alapított cégek számát, és a stratégiai igazgató nem is feltételezi, hogy tartós jelenségről lenne szó.