A szent család menekülését a mai világban otthonukat és hazájukat elhagyni kényszerülő milliókéval hasonlította össze Ferenc pápa szenteste mondott homíliájában a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén. Az egyházfő szerint hasonló helyzetben volt Krisztus születésekor Szent József és Szűz Mária, mikor Heródes elől Egyiptomba menekültek.

A gyermeküket váró Józsefnek és Máriának nem volt sem kényelmes, sem könnyű az útja. Szívük tele volt reménnyel a születendő gyermek miatt, lépéseikre viszont az otthonukat elhagyni kényszerülők bizonytalansága és veszélyérzete nehezedett - idézik a pápa szavait, aki szerint a mai világban a menekülésre kényszerülők is reménnyel telve néznek a jövőre, de gyakran az egyszerű életben maradásért hagynak hátra mindent és kelnek útra. "Túl akarják élni korunk Heródeseit, akiknek hatalmuk és gazdagságuk növelésére nem jelent problémát, hogy ártatlanok vérét ontsák" - mondta el Ferenc pápa.

Szerinte ezért helyt kell adnunk a menekülőknek, ne féljünk az embertársainkkal való kapcsolattartástól, senki se érezze, hogy ezen a földön nincsen számára hely. Arra kérte a betlehemi gyermeket, hogy sírásával ébressze fel korunk emberét a közönyből, nyissa fel szemét mások szenvedése előtt.

A Szent Péter székesegyház előtt a karácsonyi éjféli misére tízezrek gyűltek össze. A hatóságok komoly biztonsági lépéseket tettek a hívek védelmére, ahogy azt minden évben is teszik.

A címlapkép forrása: AFP/Andreas Solaro.