Ferenc pápával találkozik ma Donald Trump

Ferenc pápa, majd Sergio Mattarella olasz államfő fogadja, továbbá Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel is találkozik ma Rómában Donald Trump amerikai elnök.
Domokos László, 2017. május 24. szerda, 07:33
Fotó: Reuters

Donald Trumpot szerda reggel negyed kilencre várják a Vatikánba, ahol Ferenc pápa fel kilenckor fogadja. Az amerikai elnök és delegációja gépjárművekkel hajt be Vatikánvárosba, a pápai állam egyik oldalsó kapuján, a Porta Peruginón keresztül.

A katolikus egyházfő szokása szerint először tolmáccsal, négyszemközt beszél az elnökkel, majd a delegáció tagjait is fogadja. Nagy várakozás előzi meg a találkozó időtartamát: a szentszéki protokoll húsz percet ír elő államfők esetében, ha ezt Ferenc pápa túllépi, akkor ez kiemelten szívélyes audienciára utal - írta az InfoRádió az MTI híre alapján.

Donald Trump római látogatásának idejére kiemelt biztonsági készültséget léptetek életbe: a római tömegközlekedés egyes járatainak útvonalát már kedd reggeltől módosították. Szerdán Vatikánváros környékét és Róma belvárosát majdnem teljesen lezárják a járműforgalom előtt, és a gyalogosok is csak biztonsági kapukon juthatnak be.

Az elnök római útvonalai titkosak, olasz sajtóértesülések szerint az olasz főváros központjában a biztonsági készültséget három koncentrikus kör szerint fokozzák. Trump szerdán egy óra után utazik el Rómából Brüsszelbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK