Az orvosok tisztában vannak vele, hogy előállhat olyan válságos helyzet, amikor esetleg a koronavírussal megfertőződött orvosoknak is részt kell venniük a betegellátásban, de egyelőre szó sincs erről - idézte a pozsonyi Új Szó Peter Visolajskyt, az Orvosszakszervezet (LOZ) elnökét. A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) szerint sem helyénvaló jelenleg ilyesmiről beszélni.

A besztercebányai (Banská Bystrica) kórházban történt, hogy a vezetés utasítására két fertőzött orvos folytatta a betegellátást. Visolajsky szerint a kórház vezetése hibázott, egyáltalán nem volt olyan kritikus a helyzet, hogy erre szükség lett volna, egészséges kollégák tudták volna helyettesíteni őket.

A kamara szerint minden fertőzött személynek, legyen szó akár orvosról, karanténba kell vonulnia. Az orvos kamara bízik benne, hogy nem fog bekövetkezni, hogy fertőzött kórházi alkalmazottaknak is részt kell venniük a betegellátásban. "De ha mégis olyan súlyosra fordulna helyzet, hogy ezt is mérlegelni kell, akkor sem a politikusok, akár a kormányfő fog erről dönteni, hanem az orvosok."

Igor Matovic kormányfő a közszolgálati rádió politikai műsorában a napokban azt mondta, nem zárható ki, hogy ha annyira drámai lesz a helyzet, akkor a koronavírussal fertőzött egészségügyi alkalmazottak is kénytelen lesznek dolgozni. Erre reagált a szakszervezet és a kamara.