Feszülten figyelik a piacok Líbiát

Líbia Észak-Afrika leggazdagabb országa, ám a már kétszáz áldozatot szedő tüntetések könnyen lehet, hogy véget vetnek Moamer Kadhafi uralmának.
NAPI, 2011. február 21. hétfő, 09:58
Fotó:

Akár a kétszázat is elérheti a líbiai kormányellenes tüntetések halálos áldozatainak száma, és a piacok feszült figyelemmel kísérik a világ egyik legnagyobb kőolaj-exportőre helyzetének alakulását. Az elégedetlenség hulláma véget vethet Moamer Kadhafi 42 éves uralmának, amely alatt a petrodollárok ugyan szépen felduzzasztották az államkincstárat, de az átlag polgárnak nem sokat nyújtottak. A valutatartalék 105 milliárd dollár, a Nemzetközi Valutaalap legújabb adatai szerint az export értéke tavaly 47,8 milliárd dollár volt - ebből 46,3 milliárdot az olaj- és gázexport hozott.

A 6,5 millió lakosú Líbia Észak-Afrika leggazdagabb országa, az egy főre eső GDP tekintetében kelet-európai szinten van - írta az afrol News. Az árak ennek megfelelően magasak, miközben a munkanélküliek aránya 30 százalék, a fiatalok körében 40 és 50 százalék között van. A líbiaiak 20 százaléka írástudatlan.

Létkérdés volna a gazdaság diverzifikálása, de ez leginkább a szakértők többsége által megalomániásnak minősített nagyberuházások formájában jelent meg. Az elméletileg munkahelyek tízezreinek megteremtésére képes gigaprojektek - csatorna-, út- és vasútépítések - realizálásának jogát a nemzetközi tendereken külföldi cégek nyerték el, amelyek nemcsak saját szakértőiket hozzák, de leggyakrabban még a szükséges munkaerőt is, akiknek az ellátásához szükséges élelmiszert is nagyrészt importálják.

Ráadásul a beruházásoknak gazdasági szempontból nincs sok értelmük. Jelenleg folyik a Kelet-Nyugat vasútvonal építése, ami alig lakott területeken áthaladva köti össze az egyiptomi és a tunéziai határt. Tervezik egy a lakatlan Szaharát átszelő vonal építését is - ezt a munkát hozott anyagból és hozott munkaerővel egy kínai és egy orosz vállalat végzi. Az már egészen biztos: semmi sem lett a kormány egy évvel ezelőtt tett ígéretéből, hogy 2010-ben a nagy infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően 50 százalékkal csökken a munkanélküliek száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.21 11:06

Amivel a cikkiró nem kalkulált az az, hogy 105 milliárd dollárból elég sok zsoldost lehet felbérelni, vagyis ha nincs megállapodás 24 órán belül az ifjabb Kathafival akkor nagyon csúnya dolgok (brutális vérfürdő stb..) várhatóak ( Ő maga jelentette mindezt be a libiai tévében )..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html