A brit kormány tervet készít arra, hogyan mérsékelhetnék az Egyesült Államokból érkező mezőgazdasági termékek importját terhelő vámokat. A külkereskedelmi tárca ettől reméli, hogy felgyorsíthatja az Egyesült Királyság és az USA kormánya kereskedelmi tárgyalásait, ám más minisztériumok és sok konzervatív parlamenti képviselő úgy véli, hogy az engedmények kárt okoznának a brit mezőgazdaságnak - vázolja fel a londoni kormányon belül kialakult feszültséget a Financial Times (FT). Kormányzati tisztviselők azt mondták a sajtóorgánumnak, hogy "nagy engedménycsomag" készül, ami a remények szerint lendületet adhat a tárgyalásoknak.

Liz Trussnak, a külkereskedelmi tárca vezetőjének azonban szembe kell néznie George Eustice környezetvédelmi miniszterrel, aki szerint az alacsony vámokkal importált amerikai termékek alávágnának a hazai áruknak. Michel Gove kabinetfőnök a kiszivárgó információk szerint Eustice álláspontját fogadja el. A környezetvédelemért és a vidékért felelős tárcánál attól tartanak, hogy a vámengedmények csak az első lépést jelentenék azon az úton, amelyen a brit fél fokozatosan feladná állatjóléti és más élelmiszer-előállítási standardjait. Azzal érvelnek, hogy a szigetország nem mérsékelheti az amerikai agrártermékek vámját, miközben azokat a sokkal enyhébb standardoknak köszönhetően olcsóbban állítják elő, mint a Nagy-Britanniában készülő árukat.

Siettetik

Az Egyesült Királyság és az USA kereskedelmi tárgyalásait a brit fél sietteti, mert Boris Johnson kormánya még november előtt, a Trump-adminisztrációval akar megállapodni. Attól tartanak, hogy ha egy új elnök jön, akkor máshogy fognak viszonyulni a londoni vezetéshez, nevezetesen arra fogják szorítani, hogy minél többet megőrizzen az ország EU-s kapcsolataiból. A tárgyalások engedmények útján való siettetése azonban láthatóan ellenérzést szül: az agrártárca egyik tisztviselője szerint például ha a kormány nem veszi figyelembe azt a pusztítást, amit koronavírus-járvány okozott a brit gazdaságnak, ezen belül a mezőgazdaságnak, akkor veszélyes útra téved.

Nagy engedményre van szükség a mezőgazdaság terén ahhoz, hogy a Trump-adminisztráció és az amerikai Kongresszus aláírjon az Egyesült Királysággal egy kereskedelmi megállapodást - mondja Sam Lowe, a Centre for European Reform kutatóintézet kereskedelmi szakértője. Az USA-nak csípi a szemét, hogy marha-, sertés- és csirkehúsát nem tudja eladni az európai piacon a magas vámok és a szigorú élelmiszer-termelési szabályok miatt. Nick von Westenholz, a Nemzeti Farmerszövetség illetékes vezetője ugyanakkor úgy látja, hogy a brit farmerek érzékenyen reagálhatnak a kormány manővereire, különösen a koronavírus-járvány okozta piaci bizonytalanság közepette. Minden engedményt ahhoz kell kötni, hogy az importáru megfelel-e a brit minőségi követelményeknek.

Átkozott részletek

Eközben a miniszterelnök még mindig küszködik azzal, hogy az egészségügyi és gazdasági válság körülményei között megmutassa a brit közvéleménynek: ura a helyzetnek - véli Gideon Rachnam az FT publicistája. Johnson a politikai harcban egy huszárhoz hasonlít, miközben a járvánnyal szemben bozótharcot kell vívni. Ez azoknak megy jól, akiknek van érzékük az egyhangú, unalmas részletekhez, kezdve a biztonsági intézkedések kidolgozásától az egészségügyi készletek elosztásán át az aprólékos tesztelési és karanténstratégiáig.

Rishi Sunak pénzügyminiszter ezen téren olyan jó teljesítmény nyújt, hogy a Konzervatív Párt képviselőinek soraiban lassan potenciális vezetőként beszélnek róla. Johnson nem így képzelte a brexitet, amikor januárban de jure kiléptette országát az EU-ból. Olyan utazást ígért a népnek az uniós távozás után a britek előtt megnyíló világon, amelynek csodájára fognak járni más országok, amelyet tisztelni fog a nemzetközi közösség. A pandémia gazdasági válságot, az államadósság növekedését hozza, újabb lökést ad a globalizáció visszaszorulásának, miközben a londoni kormány szabadkereskedelmi álmainak megvalósításához ebben érdekelt partnerekre lenne szüksége.

Az EU-brit tárgyalásokon London olyan kemény álláspontot képvisel, hogy az unióban immáron elhiszik, hogy a brit vezetés kész vállalni a szigetország végleges kihullását az EU-ból az év végén, ami azt jelentené, hogy a WTO-szabályok szerint vámrendszer állna fel a felek között. Egyes miniszterek arra számítanak, hogy a keménykedés engedményekre készteti az EU-t, mások úgy vélik, a pandémiát követő gazdasági felfordulásban fel sem fog tűnni a kemény brexit okozta további csapás. Akárhogy is lesz: ez nem az a dicsőséges menetelés, aminek élén Johnson szívesen haladna. Az FT publicistája szerint talán megfordul a fejében, hogy másra kéne hagynia ezt az unalmas munkát.