Fiatalokat is támad a halálos kór

Érdemes lenne fiatalabb korban kezdeni a végbél- és vastagbélrák-szűréseket, miután Amerikában drámaian növekszik a végbél- és vastagbélrákban szenvedő fiatalok száma, amit a kutatók az elhízás terjedésével hoznak összefüggésbe - írja a 444.hu a Financial Timesban ismertetett kutatásra hivatkozva.
Szepesi Anita, 2017. március 1. szerda, 07:52
Fotó: Stocksnap

Az ötven felettiek szűrése a teljes népességen belül csökkentette a végbél- és vastagbélrákos betegek számát, azonban a fiatalabb korosztályban egyértelműen romlást jeleznek az adatok, egy, az 1990-es években született fiatal esetében négyszer olyan valószínű a végbél- és vastagbéldaganat felbukkanása, mint amennyire az 1970-es években született generációnál volt  - olvasható a portál cikkében. Mára olyan gyakorivá vált a huszonévesek körében ez a betegség, mint legutóbb a 19. század végén - állítják a kutatók.

Veszélyes, hogy ez a korosztály orvoshoz is ritkán jár, így nagyobb valószínűséggel későn fedezik fel a betegségét.

A kutatók az egészséges életmód népszerűsítése mellett - az elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak jelentős a szerepe ennél a ráktípusnál - a fiatalok szűrését is jó megoldásnak tartják.

További részletek itt és itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK