Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hónapok óta tart a vita abban az ügyben, hogy egyes élelmiszerek azonos márkanév alatt, azonos csomagolásban más minőségben érkeznek Nyugat-, illetve Közép-Kelet-Európába, így Lengyelországba is - emlékeztet a Business Insider lengyel kiadása. Miközben a visegrádi négyek három tagállama vagy Románia tiltakozik és vizsgálatokat indítanak az ügyben, a lengyel hatóságok hallgatnak.

A probléma nem csupán az élelmiszerek területén jelentkezik, ugyanez a helyzet a ruházati, a tisztasági vagy az elektronikai termékekkel. A gond nem új, azok az országok, amelyek később lettek az unió tagjai, már néhány éve felfigyeltek a jelenségre, de most együtt emelik fel szavukat a megkülönböztetés ellen.

Nem vizsgálódnak

A termelők azzal védekeznek, hogy nem sértenek jogszabályt, mert áruik minősége belül marad a tűréshatárokon. Az Európai Bizottság támogatja az érintett tagállamok vizsgálatait a vitás kérdésekben. Ugyanakkor miközben a magyarok, a szlovákok, a csehek, a szlovének saját elemzést készítettek ez ügyben, a lengyelek passzívak maradtak. Varsóban azt mondják, a kormánynak nincsenek meg az eszközei az ilyen típusú vizsgálatokhoz.

A lengyel sajtó szerint ez nem lehet a véletlen műve. A kormány és az államfő elítéli a kettős minőséget és támogatja a visegrádi csoportot. Ugyanakkor a fejlesztési minisztérium tart attól, hogy ebből a vitából a lengyelek nem jól jönnek ki.

A szaktárca nem akarja elveszteni a potenciális céges befektetőket. Mateusz Morawiecki pénzügyminiszter a lengyel termelőket félti. Lengyelország a régió legnagyobb élelmiszer-exportőre, ami azzal járhat, hogy rosszul jöhet ki a vitából.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com