Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A független szlovák lap szerint az első intézkedés várhatóan a lakossági gáz árának megközelítőleg tíz százalékos csökkentése lesz. Az árcsökkentést - amelynek pontos mértékéről a baloldali szlovák kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) június végi rendkívüli közgyűlésén születik majd döntés - valószínűleg több lépcsőben valósítják meg 2015 és 2016 folyamán.

A tervezett intézkedésre Robert Fico kormányfő szerint az ad lehetőséget, hogy teljes egészében állami kézbe került a Szlovák Gázipari Vállalatot (SPP) alkotó cégcsoport azonos nevű központi eleme, az SPP, amely árengedményt tudott elérni a gázra az orosz beszállítótól. A szlovák kormány szerint a cég további engedményekről is tárgyal orosz partnerével.

Az SPP - melynek nagyobb része korábban is állami kézben volt - kisebbségi részvénycsomagját a cseh Energetikai és Ipari Holdingtól (EPH) tavaly szeptemberben vásárolta meg a kormány, mégpedig a vállalat 59 millió eurós (megközelítőleg 17,7 milliárd forint) tartozásának az átvállalásával. Azzal indokolta a tranzakciót, hogy így majd ellenőrzése alatt tarthatja a gázárakat. Az SPP reprivatizációja miatt erősen bírálta Robert Ficot az ellenzék, mivel az szerinte előnytelen üzlet volt, s erre hivatkozva rendkívüli ülésen kezdeményezték a kormányfő visszahívását, sikertelenül.

A Pravda szerint a kormány lakosságbarát intézkedéseinek sorában a rezsiköltségek terhét enyhítő, újfajta szociális juttatás bevezetése is várható, ezt a lakosság alacsony bevételekkel rendelkező rétegei kaphatnák, mértékéről és formájáról részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

A szlovák lap szerint a kormány terveiben szerepel az úgynevezett karácsonyi nyugdíj összegének emelése is. Ezt a juttatást még Mikulás Dzurinda második, jobboldali kabinetje vezette be nem sokkal a 2006-os parlamenti választások előtt. Minimális összege tavaly 46 euró volt.

Várhatóan ugyancsak emelkedni fog a minimálbér jelenleg 352 eurót kitevő összege is - állítja a Pravda. A minimálbér összegének jelentős - az utóbbi években megszokottnál jóval magasabb - mértékű emelését célzó követelését még áprilisban fogalmazta meg a szlovák Szakszervezetek Szövetsége (KOZ), amely szerint jövő januártól mintegy négyszáz euróra kellene emelni a minimálbér összegét. Az ilyen mértékű emelést Robert Fico elképzelhetőnek tartja.