A Fico leváltását célzó indítványt 79 nem szavazattal 53 igen ellenében, egy tartózkodás mellett utasította el a 150 fős pozsonyi törvényhozás. Az indítványt, amelynek vitája még szombaton este kezdődött, három napon át tartó megszakítás nélküli vita után utasította el a szlovák parlament.

Fico leváltását és a parlament rendkívüli ülésének összehívását ellenzéki képviselők egy csoportja indítványozta még pénteken. Javaslatukat azzal indokolták, hogy szerintük Fico és pártja, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) ténykedése a korrupció elterjedéséhez és a kliensrendszer térnyeréséhez vezetett Szlovákiában. Az ellenzéki politikusok ezen állításaikat azzal kapcsolatban fogalmazták meg, hogy a héten Fico lecserélte Zuzana Zvolenskát az egészségügyi tárca vezetőjét, miután annak személyét a szlovákiai média és az ellenzéki pártok összefüggésbe hozták egy általuk gyanúsnak minősített, nagy értékű beszerzési üggyel.

Tekintettel arra, hogy a kezdetektől fogva tudvalévő volt, hogy a kormányfő leváltására gyakorlati esély nincs, független elemzők szerint az ellenzéki kezdeményezés leginkább a hét végén sorra kerülő helyhatósági választásokkal és az azt megelőző - a szlovák politikai színtéren szinte már kötelezővé vált - hangulatkeltéssel függött össze.

A mostani próbálkozás már a harmadik volt a jelenlegi kormányzati időszakban, amikor az ellenzék megpróbálta elmozdítani posztjáról a kormányfőt, mindeddig sikertelenül. Az első próbálkozásra tavaly ősszel került sor, a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagjának állami felvásárlásával összefüggésben. A második kísérlet pedig idén februárban zajlott, s azt egy, a még előző Fico-kormány (2006-2010) idejéből származó - az ország széndioxid-kibocsátási kvótáinak értékesítésével összefüggő - botránnyal indokolta az ellenzék.