Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Múlt vasárnap brutálisan kivégezték Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és mennyaszonyát, Martina Kusnírovát szlovákiai otthonukban. A gyilkos először megrázta az országot, majd mikor kikerült az internetre a szerző befejezetlen cikke arról, hogyan vetette meg a lábát Szlovákiában az olasz-maffia, egy kisebb kormányválság indult. A Robert Fico miniszterelnök vezette koalíció, valamint a rendőrség sokkal inkább a gyilkossági ügy felgöngyölítésére koncentrált, mintsem Kuciak kutatásának állításaira.

Ez nem meglepő, ugyanis a kormányfő egyik tanácsadója is kapcsolatban volt az olasz bűnszervezettel. Maria Troskova korábban üzlettársa volt az egyik maffiózóval. Már meg is kezdődtek a lemondások, a hét közepén elhagyta hivatalát Marek Madaric kulturális miniszter. Lépését személyes döntésnek nevezte, azt mondta nem tud nyugodtan, tiszta lelkiismerettel dolgozni az ügy miatt, úgy tenni, mintha minden rendben lenne.

Vasárnap délután az ország két legfontosabb közjogi méltósága is beszédet mondott, ami a válság további mélyülésére mutatott rá. Andrej Kiska elnök a helyzet kezelésének két lehetséges módját látja: a kormány egy hét alatt tehetetlenül vergődött, ezért strukturális átszervezésre szorul, alapjaiban kell felforgatni a jelenlegi hármas koalíciót. A másik megoldás szerinte az, ha előrehozott választásokat írnak ki - ahogy arról korábban írtunk.

Kiska délután 4 órás beszéde után nem sokkal 6 után állt a kamerák elé Fico, aki burkoltan lehazaárulózta az államfőt. "Ez olyan emberek írása, akik egyáltalán nincsenek tisztában az alkotmányos hagyományokkal és szabályokkal. Olyanok szavai, akiket teljesen más célok vezérelnek, mint az ország biztonsága" - mondta el Robert Fico.

Kijelentésével beállt az ellenzék közé, amely egy puccsot akar végrehajtani Szlovákiában. Ha a kormány megváltozására kerül sor, akkor az a koalíciós partnerek megállapodásának eredménye lesz - hangzott el beszédében a Denník N portál szószerinti leirata alapján.

"Hölgyeim és uraim, a célunk, hogy kivizsgáljuk ezt a brutális bűntettet, és nem fogunk két fiatal sírján táncolni, mint ahogy az ellenzék, a média és ma a Szlovák Köztársaság elnöke tette" - zárta sorait a miniszterelnök.

Pozsonyban pénteken és vasárnap délután is megemlékeztek Kuciakról és menyasszonyáról, akiket a hétvégén temettek el. Az eseményeken tízezrek vettek részt, nem egyszer követelve Robert Fico lemondását.

A fotó forrása: Vladimir Simicek/AFP.