Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fico elmondta, a visegrádi országok közös levelet küldtek Olaszországnak, amelyben kifejezték szolidaritásukat, segítségüket ajánlották fel és közölték, készen állnak arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a kérdésben. Hozzátette, még nem tudja megmondani, mit fog tenni a szlovák kormány, amikor az Európai Unió Bírósága döntést hoz a kvóták ellen beadott keresetről.

A szlovák miniszterelnök, aki többször hangsúlyozta, hogy nem kizárólag Szlovákia, hanem valamennyi visegrádi ország nevében tárgyalt csütörtökön az Európai Bizottsággal, azt is kijelentette: elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minőség - írja az MTI.

Hangsúlyozta, hogy komoly politikai problémáról van szó, amelyet már az uniós bizottság is elismer. Kijelentette, véget kell vetni az eltérő címkézés elterjedt szokásának, az azonos termékek és azok azonos minősége, valamint az élelmiszerbiztonság érdekében uniós szabályozásra van szükség. A közös fellépés elengedhetetlen, ugyanis nyomást helyez a gyártókra, amelyek részéről már voltak pozitív visszajelzések - mondta.

A kiküldött munkavállalók kérdésével kapcsolatban elmondta, Szlovákia jó és tisztességes kompromisszumot szeretne a kérdésben, ugyanis az hatással lesz a jövőben az országban jelentkező egyre súlyosbodó munkaerőhiányra is. (Magyarország miatt ekézik Merkelt.)

Jean-Claude Juncker kijelentette, támogatja, hogy Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Csehország tárgyalásokat folytasson Olaszországgal a szolidaritás kifejezése és a mediterrán országra nehezedő migrációs nyomás csökkentése érdekében.

A bizottság elnöke hangsúlyozta, nem ért egyet azzal, hogy bizonyos okok miatt másodrangú állampolgárok legyenek az Európai Unióban. Teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, ha élelmiszergyártók ugyanolyan márkanév alatt különböző minőségű termékeket hoznak forgalomba.

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy véget vessen annak, hogy Európában ilyen előfordulhasson - jelentette ki.