Gyűlnek az "aláírások" a Fidesz ellen

Sajtóinformációk szerint jó eséllyel meglesz a szükséges támogatás az Európai Néppárton (EPP) belül ahhoz, hogy kezdeményezzék a Fidesz kizárását a pártcsaládból. A magyar kormánypártról már három hét múlva tárgyalhatnak az EPP-ben, pedig nem tervezték ezt.
Komócsin Sándor, 2019. február 28. csütörtök, 11:25
Fotó: AFP

Orbán Viktor már az Európai Néppárt március tanácskozásán szembesülhet azzal, hogy a jelen lévők felvetik a magyar kormánypárt kizárását a pártcsaládból - értesült a brit Guardian. A magyar miniszterelnök és a Fidesz napirendre kerülhet az EPP március 20-ai tanácskozásán, annak ellenére, hogy ezt az összejövetelt nem erre szánták, hanem arra, hogy elfogadják a néppárt európai uniós választási programját. A Népszava értesülése szerint éppen ezért nem akartak belső vitákkal foglalkozni.

A Guradian két EPP-s forrásra hivatkozva azt írja, hogy Orbán Viktor és a Fidesz ügyét mindenképpen napirendre veszik, nem számít, hogy nem indult olyan formális eljárás a magyar kormánypárt ellen, amelynek célja a Fidesz megrendszabályozása lenne. A Népszava szintén a pártcsaládhoz közelálló forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy eddig finn, belga, luxemburgi és svéd pártok kötelezték el magukat amellett, hogy kezdeményezik a Fidesz kizárását az EPP-ből és ír, illetve baltikumi pártokkal tárgyalnak a lehetőségről. Egy ilyen javaslatot öt ország hét pártjának kell támogatnia ahhoz, hogy napirendre vegyék.

Gyűlnek a támogatók

A magyar napilap szerint az EPP április 8-9-én összeülő döntéshozó politika gyűlése elé akarják terjeszteni a Fidesz kizárásáról szóló javaslatot. Addig is tárgyalnak az ügyről: február utolsó napjaiban Helsinkiben dán, finn, izlandi, lett, litván és svéd politikusok ültek egy asztalhoz, és az egyik részt vevő azt mondta a Népszavának, hogy március első hetén előállnak a a következő lépésekre vonatkozó elképzeléseikkel.

A Guardian felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország miniszterelnökének már nem csak a Soros-Juncker plakátkampányt róják fel nyugati mérsékelt jobboldali szövetségesei, hanem a Fidesz politikáját magyarázó Orbán-levelet is, amelyet minden magyar háztartásnak elküldenek. Ebben a magyar kormányfő azt állítja, hogy az EU semmit sem tanult az elmúlt évek rettenetes terrortámadásaiból és még több bevándorlót akar Európába hozni - idézik a levelet.

A Népszava interjút készített Anna Maria Corrazza Bildttel, a svéd Mérsékelt párt európai parlamenti képviselőjével, aki szerint az orbáni politika vírus, ami megfertőzheti a többi EPP-s pártot is. Tíz éve próbálják "megszelídíteni" a Fideszt - eredménytelenül. A helyzet csak romlik: egyre jobban lebontják a jogállamiságot Magyarországon. A választók más európai országokban éppen azért fordulnak el az EPP-től, mert úgy látják, hogy saját országuk pártja feladja az értékeit azért, hogy megtartsák a Fidesz - egyébként nem kevés - képviselőjének támogatását az EPP politikája mellett.

Nem eszik olyan forrón

A brit sajtóorgánum szerint ugyanakkor nehéz feladatra vállalkozik, aki ki akarja penderíteni a Fideszt az EPP-ből. A néppárt az Európai Parlament legerősebb pártcsaládja, kilenc uniós vezető tartozik hozzá, köztük Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, a magyar kormánypárti propaganda célpontja. A francia Joseph Daul, az EPP elnöke az utóbbi miatt a napokban élesen bírálta Budapestet, ám korábban kijelentette, hogy szerinte jobb a pártcsaládon belül próbálkozni a Fidesz jó útra terelésével.

Az erősödő bírálatok ellenére sok jobbközép párt, főként kelet-közép-európai politikai erők, osztják ezt a véleményt. Manfred Weber, az EPP jelöltje az idén felálló új Európai Bizottság élére óvatos. Egy hozzá közel álló forrás szerint túl korai lenne megmondani, hogy a bajor politikus támogatna-e egy kizárási javaslatot. Igaz, hogy nő harag a pártcsalád tagjai körében, ám Webert nagyon aggasztja szakadás lehetősége, illetve az, hogy elmélyül a szakadék Európa keleti és nyugati fele között.

A Guradian idézi Kovács Zoltánt a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárát, akinek szavaiból kiderült, hogy Budapesten nem tartanak a kizárástól. A HVG cikke szerint az EPP legfontosabb pártjainak, a német CDU-nak és CSU-nak nem érdeke a Fidesz kizárása, mert azzal legnagyobb hazai ellenfelük, az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) nyerne. A német konzervatív páros ugyanis kevésbé tudná elhitetni a szavazókkal, hogy ugyanolyan kérlelhetetlen ellenfele az illegális migrációnak, mint az AfD vagy a Fidesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.03.01 20:22

@zana:
"Ezt az országot képen kell törölni és a lába közé rúgni"

Beszélj a saját országodról a Plútón, innen meg húzz el mielőbb, aljadékokra nincs szükségünk!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.01 19:07

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.01 17:39

@zana: "a nyakára lépnek Orbánnak. Fasisztáknak náciknak nem osztanak lapot"
Úgy látszik O1G is a náci nyugdíjkiegészítésre hajt. :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.01 16:12

@lauda:
"Kedves ballibek akik folyamatosan itt ócsárolják a saját népüket nemzetüket !!!"
Aha! Nemzetüket? Nem ti vagytok a nemzet, hanem mocskos tróger hatalombitorlók, A rongy Tisza István mocskos utódai vezetik az országot.
Ezt az országot képen kell törölni és a lába közé rúgni, megtaposni, mert ezek nem mi vagyunk ez Orbánia egy mocskos diktátor birodalma.
Hitvány gazemberek te is közéjük tartozol, nem volt elég két vesztes háború?
O1G egy haramiavezér!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.03.01 16:05

@zana:
"Választások után nem lesz könyörült a nyakára lépnek Orbánnak."

LOL
A válesztások után kenyérért fogtok könyörögni...
:D
More, úgy kibaxnak titeket, hogy örülhettek ha a retves-tetves képviselőitek 10%-a bent marad!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html