Kizárási botrány: megszólalt a Fidesz legfontosabb szövetségese

Nagyon bonyolultnak minősítette az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz jelenlegi viszonyát Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilapnak adott, szombaton közölt interjúban.
K. Kiss Gergely, 2019. március 2. szombat, 15:02
Fotó: AFP

"Bonyolult velük együttműködni, ha azt nézzük, hogyan viselkednek és hogy viselkedik a magyar kormány" - válaszolta Weber arra a kérdésre, hogy az EPP a májusi európai parlamenti választások után is úgy számol-e a Fidesszel, mint a pártcsalád tagjával.

"Egy dolog azonban világos - megköveteljük az alapelvek betartását. Ezek a jogállamiság, a független média és bíróságok, a korrupció elleni harc és a tudományos kutatás szabadsága. Ezek az aspektusok nem csak kulcsfontosságúak, de ezeken alapszik az egész Európai Unió" - magyarázta a kereszténydemokrata politikus.

"Az Európai Bizottság elnökeként szigorúan tartanám magam ahhoz, hogy ezeket az elveket az unióban senkinek sem engedjük megsérteni" - idézi az MTI Webert. Hozzátette: a jövőben mérlegelni kell olyan szankciók létrehozását, amelyeket az EU alapelveit megsértő tagállamok ellen lehetne bevezetni.

Manfred Weber ismételten úgy fogalmazott, hogy az Európai Néppárt számára a Fidesz nehéz partner, amellyel "nagyon bonyolult" vita folyik azokról a jogszabályokról, amelyeket "Orbán vezetett be Magyarországon az egyetemekkel és a civil szervezetekkel összefüggésben". Azt mondta, hogy az EPP európai parlamenti képviselői éppen ezért szavazták meg az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen.

"Ez a legerősebb eszköz, amely ma a rendelkezésünkre áll. Feladatunk, hogy fellépjünk az ellen az állam ellen, amely nem tartja be az alapelveket. Senkivel sem lehet ilyen szempontból kivételt tenni. Így van ez a korrupció esetében Romániában vagy Jan Kuciak újságíró meggyilkolása esetében Szlovákiában. Európának meg kell követelnie a jog betartását. Ebben, mint a (Európai) Bizottság elnöke, nem ismernék kompromisszumot" - fejtette ki Manfred Weber a Lidové Novinyben megjelent interjúban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2019.03.02 22:23

@Józsi1111: folytatás
Tehát a valós szankciókat hiányolóknak, csak ezt teszik lehetővé az EU törvényei.
A brüsszeli gazdáknak alávetett és kiszolgáltatott Országokban hívőknek pedig:
A brüsszeli eurobürokrata gazdáknak meg van kötve a kezük, mert az ő gazdáik meg maguk az EU tagországai.
Tehát Viktorkát sem kényszeríthetik semmire.
A kritika meg úgy lepereg a pofájáról, mint homokórában a homokszemek.
A falra hányt borsók is belesápadnak a szégyenbe miatta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.03.02 22:12

" 7. cikkelye.. "
Ez a legerősebb eszköz, ami van.
EZ A LÉNYEG!
Lehet noszogatni, bírálni, határozatokat hozni a renitensek ellen, de az Országok lényegében szabadok és egyenlőek.,
Minden lényeges döntés csak a tagországok egyhangú szavazásával lehet hozni.
Vonatkozik ez az EU költségvetésére is.
Valamint a 7. cikkely szerinti majdani szankciók alkalmazására is., ebben az esetben természetesen a többi tagország egységes szavazatáról van szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html