Figyelmeztetés érkezett az öngyilkos valutaháború miatt

Ellentétest hatást érhetnek a világ országai valutáik leértékelésével - figyelmeztet egy ismert befektetési szakértő. A lopakodó valutaháború a növekedés fellendítése helyett fékezheti a világgazdaságot.
Napi.hu, 2015. március 5. csütörtök, 18:03
Fotó: Reuters

A világ országainak valutaleértékelési versenye, amelyet tekinthetünk egyfajta be nem jelentett, lopakodó valutaháborúnak is, lefékezheti a világgazdaság növekedését. Ezzel éppen ellentétes hatást érne el, mint amiért a jegybankok lenyomják országaik devizájának értékét - mondta Bill Gross, aki a Pimco befektetési alap sztár menedzsereként szerzett nevet magának.

A világ legnagyobb jegybankjai, kezdve az Európai Központi Banktól a kínai jegybankon át a Bank of Japanig leértékelik országaik devizáját - írta Gross egy befektetési jelentésben új munkahelyén, a Janus Capiral Group Inc.-nél a Bloomberg híre szerint. Ezzel ugyan leértékelik a hazai valutában leszámolt államadósságot és olcsóbbá teszik a vállalatok exportját, ám ugyanakkor ártanak a világgazdaságnak - fejtegette.

Kiütik egymást

A 70 éves Gross hírneve olyan erős, hogy távozása után felgyorsult az ügyfelek eláramlása a Pimpcótól. Új alapja, a Janus Global Unconstrained Bond Fund, amelyet október eleje óta menedzsel, nullszaldósan teljesített az elmúlt öt hónapban - derült ki a Bloomberg adatgyűjtéséből.

Könnyen belátható, hogy a világgazdaságot nem lehet leértékelni önmagával szemben - egy deviza csak a többivel összehasonlítva gyengülhet vagy erősödhet. Ez a szabály úgy mutatkozhat meg, hogy vagy a dollár erősödik az összes többi gyengülő valutával szemen, ami lefékezi az USA gazdaságát, amely jelenleg a világgazdaság motorja, vagy a jegybankok leértékelési erőfeszítései kioltják egymás hatását.

Még ennél is fontosabb, hogy az alacsony vagy negatív kamatok akadályozzák a tőkepiacok működését. Arra ösztönzik a befektetőket, hogy - ha tetszik ez nekik, ha nem - nagyobb kockázatot vállaljanak a magasabb haszon reményében, ami viszont bizonytalanabbá, sérülékenyebbé teszi az egész pénzügyi rendszert. Ez ellen akar fellépni a Fed, ezért tervez kamatemelést, amelyet akár már júniusban megléphet.

HOZZÁSZÓLÁSOK