Figyelmeztetést kaptak a Törökországba utazók

Figyelmeztetést adott ki a Törökországba utazóknak az osztrák külügyminisztérium, amely szerint az "utóbbi időben bizonyos esetekben az osztrák állampolgárokat beutazásukkor elfogták, fogva tartották vagy beutazásukat megtagadták anélkül, hogy a török hatóságok konkrét vádat neveztek volna meg".
Szepesi Anita, 2017. március 31. péntek, 21:15
Fotó: Napi.hu

Bizonyos esetekben az is előfordult, hogy a török hatóságok ellenőrizték a mobiltelefonokat - áll a tárca honlapján megjelent közleményben.

A külügyminisztérium egy szóvivője arról beszélt, hogy a honlapon közölt információk néhány egyedi eset alapján javasolt "óvintézkedések", nem fordul elő rendszeresen, hogy az osztrákokat a török határnál visszautasítják - írja az MTI.

A tárca arra is figyelmeztetett, hogy Törökországban az április 16-i népszavazás kampánya miatt demonstrációk, zavargások és erőszakos cselekmények fordulhatnak elő. Az említett napon a török elnök hatalmi jogkörének kiszélesítéséről tartanak referendumot.

Forgalomkorlátozásra és járműellenőrzése is számítani kell Törökországban.

Az osztrák külügyminisztérium szerint négy osztrák állampolgár kiutazását utasították el, közülük hárman törökországi lakcímmel rendelkeztek. A történteket Peter Pilz, a Zöldek pártjának biztonságpolitikai szóvivője hozta nyilvánosságra március elején. Feltételezése szerint osztrák-török kettős állampolgárokról van szó, akik a török kormány szerint a tavalyi törökországi puccskísérletért felelősnek tartott Fethullah Gülen mozgalmához tartoznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK