A Marketwatch Európában a legnagyobb kockázatok között említi az olaszországi választásokat. Bár a tízéves papírok hozama az elmúlt két évben először süllyetek 4,5 százalék alá, de ha az olasz politikai "dráma" újabb drasztikus fordulatot vesz, a hozamok minden bizonnyal ismét meredeken emelkedhetnek. Elemzők ugyanis az ország részvény- és kötvénypiacának volatilitásától tartanak, és ez a bizonytalanság szerintük egészen az eredetileg áprilisra tervezett - de most már nagyobb valószínűséggel februárra előrehozott - választásokig fenn is marad. Már vannak olyan vélemények is, akik szerint a technokrata Mario Monti kormányának távozásával Olaszroszágban egy keserves politikai küzdelem indul el, és az eurózóna-tagság kérdése itt is középpontba kerül. A választásokig tartó volatilis piac Norbert Aul, az RBC Capital Markets stratégája szerint jó vételi lehetőségeket is adhat, így a MarketWatch erre a szituációra vonatkozó befektetési tanácsa az olasz kötvények vétele.

Lehetséges spanyol mentőcsomag

Néhány befektető hisz abban, hogy Spanyolország még egy évet kihúzhat az eurózónás mentőalap és az Európai Központi Bank segítsége nélkül, miután az EU enyhített az elérendő költsévetési hiánycélon (2013-ban 4,5 százalék a GDP arányában). Ezzel szemben a legtöbb közgazdász, de az IMF is kétli, hogy elérhető a 4,5 százalékos GDP arányos hiánycél.

Peter Garnry, a Saxo Bank stratégája úgy véli, hogy Spanyolországnak segítséget kell kérnie, de ez pesze a piaci kondícióktól is függ. A spanyol hozamok viszont eshetnek, miután az ECB is vásárolhat kötvényeket - ennek pedig pozitív hatása lehet az olasz piacokra is.

Ennek fényében a MarketWatch a spanyol kötvényeket is vételre ajánlja az olasz állampapírok mellett. Miközben a spanyol tőzsde jelentősen alulteljesített ebben az évben, a német DAX 30 százalékot rallyzott. A periféria tőzsdéi egyébként az elmúlt 12 hónapban a legrosszabbul teljesítők között voltak, de jövőre a többi tőzsdéhez viszonyítva általában felülteljesítők lehetnek, sőt, egy esetleges spanyol mentőcsomag további lendületet is adhat. Emellett érdemes olyan spanyol vagy olasz cégekre is figyelni, amelyek a termékeiket erősebb piacokon értékesítik (például Zara).

Német választások

Jelentős kockázati tényezőként említik a szeptemberi német választásokat, mivel a befektetők kiemelt figyelemmel követik Angela Merkel kancellár álláspontját a Görögországnak vagy más eurózónás tagállamnak nyújtandó segéllyel kapcsolatban. Justin Urquhart Stewart, a Seven Investment Management társalapítója szerint Merkelnél a hangsúly a gazdasági növekedés ösztönzésére tolódhat át az eddigi megszorítások erőltetése felől, ami alapvetően váloztathatja meg a hangulatot is az eurózónában. Erre alapozva a MarketWatch a gazdasági növekedésre érzékeny részvények vételét javasolja, illetve úgy vélik, érdemes lehet a biztonságosabb részvények felől a ciklikus szektorok felé fordulni és az euróra long pozíciókat nyitni.

A szakember szerint olyan vállalatok részvényeit is érdemes lehet venni, amelyek nagy mennyiségű készpénzt halmoztak fel - ezek között például a Siemenst, BASF-et említi. A szektorok, ahol érdemes lehet körülnézni, a kiskereskedelmi-, ingatlan-, a luxus ágazatok lehetnek. Az autóipari cégeket viszont kerülni kell a stratégák szerint, miután a megszorítások hatására a fogyasztók az autóvásárlásaikat vélhetően továbbra is halasztják majd.

Grexit

Nem meglepő módon, a kockázatok között még jövőre is szerepelni fog Görögország, ami a nemzetközi hitelezők segítségével újabb évet élt túl az eurózónában, de a 2013-as év kritikus lehet ebből a szempontból. A görög pénzügyminiszter a Financial Timesnak úgy nyilatkozott korábban, hogy az ország megmenekülhet, ha tartják magukat a trojka által megszabott menőcsomag feltételeihez. Ezt a forgatókönyvet az boríthatja, ha a politika számára kezelhetetlenné válik a helyzet, miután a társadalmi feszültségeket a kemény megszorítások fűtik. Amennyiben nem lesznek komolyabb társadalmi fennforgások, Görögörszág bennmarad az eurózónában - véli a Saxo bank szakembere.

Egy esetleges eurózóna-elhagyás azoban pénzpiaci turbulenciákat is okozhat, de az európai részvények hosszabb távú eladási hullámát nem valószínűsítik stratégák. Sőt, a negatív hatások átterjedése sem valószínű Olaszországra vagy Spanyolországra, miután a görög helyzethez csak kevésbé hasonlíthatók - véli Morten Kongshaug. A Danske Bank vezető stratégája szerint ezt a gyengeséget inkább az európai eszközökben nagyobb befektetésekre érdemes kihasználni. A szakember szerint egy esetleges görög kilépés ugyanis a legtöbb vállalatra nem lenne negatív hatással. Az ország körüli bizonytalanság az európai pénzügyi papíroknál okozott nagy eladási nyomást, de a stratéga szerint jövőre nem kell a 2010-11-es évhez hasonló hatással számolni.

Ha Görögország elhagyná a valutaövezetet, az egy feltehetően gyenge drachmát is jelentene, ami az Európába exportáló cégek termékeit is olcsóbbá tenné, így azok versenyképesebbekké is válhatnának. A fő exportőrök között a MarketWatch az Elval Hellenic Aluminum Industryt, a fémfeldolgozó Viohalcót és a Titan Cementet említi, mint olyan cégeket, amelyekre az előbb említett aspektus miatt érdemes lehet figyelni.

Francia kockázatok

A jövő évi kockázatok között szerepel Franciaország is, miután már két nagy hitelminősítő is megfosztotta a legjobbnak számító AAA-s befektetési besorolásától, és egyre több aggódó hangot lehet hallani az ingatlanpiacon alakuló buborékról. Mindezek ellenére a francia államkötvények eddig még meglepően ellenállónak bizonyultak: a tízéves papírok 2 százalékos hozam körül cseréltek gazdát az elmúlt időszakban, mintegy 60 bázisponttal magasabb hozamon, mint a német bundok. Ehhez azonban Garnry szerint nem sok köze van a befektetői bizalomnak, sokkal inkább annak köszönhető, hogy a francia bankok mérlegük rendbetétele érdekében megszabadultak a külföldi eszközeiktől és az így szerzett források legkézenfekvőbb lekötését az államkötvényeben látták. A szakember szerint ugyanakkor a 60 bázispontos különbség a német és a francia kötvényhozamok között nem tükrözi a francia kötvényekben rejlő pontenciális kockázatokat - amennyiben az eurózóna körül erősödnek a bizonytalanságok, ez a spread jelentősen megugorhat.

A romló francia gazdasági helyzet következtében nagyvállalatok már elbocsátásokra kényszerültek, ezért elemzők amiatt aggódnak, hogy a jelenlegi nagyvonalú szociális juttatások egyre nagyobb nyomást helyeznek a költségvetési finanszírozásra. Bár a szükséges reformok elindultak, elemzők attól tartanak ezek nem lesznek elégségesek. Miután a dél-európai országok pénzügyi heyzete 2013-ban megoldódni látszik, a francia problémák könnyen reflektorfénybe kerülhetnek, ami a kötvényeknél eladási hullámot indíthat. A MarketWatch ezek alapján úgy véli, meg kell szabadulni a francia államkötvényektől, és más kötvénypiac gyengeségét vételi lehetőségként használni.

Kínai növekedés

Míg a kínai növekedés nem feltétlenül európai kockázat, de az európai vállalatokra jelentős hatást gyakorolhat. A bányaipari cégek - amelyek jellemzően érzékenyen reagálnak a kínai gazdasági növekedésre - a legrosszabbul teljesítők voltak idén, de ez az alulteljesítés - a kínai gazdaság fellendülését sejtető jelekkel és a monetáris stimulis kilátásba helyezésével együtt - akár egy fordulatot is jelezhet a kínlódó szektornak.

A MarketWatch ezért a kínai gazdaság növekedésére érzékeny részvényeket és a bányaipari cégeket vételre ajánlja. A figyelemre érdemes cégek között említi az Anglo Americant, az Antofagastát vagy a Rio Tintót. A bányaipar mellett még a luxustermékeket gyártó vállalatok papírjait is érdemes lehet figyelni, olyanokat mint a Burberry Group vagy a LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!