Financial Times: Magyarország rémálom

Magyarország a külföldi befektetők rémálma - tágítja ki a Financial Times kelet-közép-európai szakírója az Intesa Sanpaolo olasz nagybank vezérigazgatójának a pénzügyi szektorra vonatkozóan tett megjegyzését.
NAPI, 2013. április 12. péntek, 12:07
Fotó: Napi.hu

Magyarország nemrégiben az alkotmány negyedik módosításával került a lapok címoldalaira, amely a bírálók szerint gyengítheti a demokráciát, a befektetők nézőpontjából azonban nem ez a legnagyobb gond, hanem a kormány elhúzódó harca az energiaszolgáltatókkal és a bankokkal. Orbán Viktor miniszterelnök intézkedései veszélyeztetik az ország kedvező befektetési megítélését - kezdi a Magyarországon kialakult üzleti környezetről szóló összefoglalóját a Financial Times (FT) régiós ügyekben illetékes szerkesztője.

Orbán Viktort lázító kormányfőnek nevezi annak alapján, hogy botrányosnak minősítette a tízszázalékos rezsicsökkentésről szóló kormányzati beavatkozást jogszerűtlennek találó bírósági döntést. Ezt követte a jogszabályok hozzáigazítása a kormány akaratához, miközben újraállamosították a gáztározókat, ami Orbán szerint segíteni fog abban, hogy Magyarország kedvezőbb gázárakat érjen el a Gazprommal folytatott alkuban. Az intézkedés bírálói vitatják ezt az összefüggést.

A lejtmenet 2010-ben kezdődött

Magyarország kedvező befektetői megítélése 2010-ben kezdett megváltozni, amikor az Orbán-kormány bevezette az EU legnagyobb bankadóját, továbbá az energia- és a távközlési cégeket terhelő úgynevezett válságadókat. Minden megterhelt cég olyan ágazathoz tartozik, amelyben a külföldi tulajdonú vállalatok vannak többségben. A cél - engedve Brüsszel nyomásának - a költségvetési hiány lefaragása volt, ám eközben alacsony egykulcsos személyi jövedelemadót vezettek be - állítja szembe a kormány intézkedéseit az FT szakírója.

A külföldi cégek korábban visszafogottan reagáltak: jelezték gondjaikat az EU-nak és vezetőik magánbeszélgetéseken panaszkodtak, ám tartózkodtak a nyilvános bírálattól. Ez az utóbbi időben megváltozott. Az német RWE energiaszolgáltató közölte, hogy idén felére vágja magyarországi befektetéseit, az Intesa Sanpaolo, Olaszország legnagyobb kereskedelmi bankjának vezérigazgatója pedig egyfajta rémálomnak minősítette a magyarországi helyzetet és itteni tevékenysége leépítését fontolgatja.

Buldózer kormány

Az energiaszolgáltatók készek az együttműködésre. Tisztában vannak azzal, hogy az energiaárak a keresetekhez képest magasak, ám a megoldás nem az, hogy a kormány a cégeket veszteségessé tevő feltételeket szab. Átfogó reformokra lenne szükség. Budapest azonban ehelyett egyoldalú és időnként ad hoc lépéseket tesz. Az IHS Global Insight tanácsadó cég elképesztőnek minősítette az árintézkedéseket, mondván: a kormány - kevéssé törődve a jog uralmával és a tulajdon szentségével - a törvényt változtatta meg, hogy lebuldózerezze a piaci szereplők ellenállását.

Budapest szerint az energia elosztásának - szemben a termeléssel - nonprofit alapon kellene működnie. A külföldi szolgáltatók azonban visszaveszik befektetéseiket vagy kivonulnak a piacról, ha nem tudnak kellő megtérülést elérni. Végeredményben az energetikai infrastruktúra lerobbanhat, ami megnöveli az üzemeltetési költségeket. Az ágazatba irányuló befektetések a 2010-es 247 milliárd forintról 2012-re 150 milliárdra estek. A bankoknál hasonló a helyzet: teljes hitelkihelyezésük tavaly 17 százalékkal maradt el a 2011-estól. A nagy cégekkel folytatott öklözés biztosan növeli Orbán Viktor népszerűségét, ennek azonban a befektetések elmaradásával, a gazdasági kilátások romlásával fizeti meg az árát Magyarország - írja az FT.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

desoto, 2013.04.18 09:54

Hát persze newyork, már csuromvíz vagyok. Meséljen már egy csöppet a "kastelyarol" hány szobás, hány autó áll a garázsban, mekkora a medence, minden érdekel...

@newyork12:
@desoto: Ugy latom te is abba a kategoriaba tartozol, akit fel kellene locsolni. Ami az ekezeteket illeti csak van annyi eszed, hogy hozza tudod gondolni. Ha pedig nem - ami lehetseges - akkor ne olvasd azokat a kommenteket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.04.17 18:20

@Borisz1106: Tovabb folytatom (azert irok reszletekbe mert neha iras kozben elvesziti az ember, amit mar megirt). Csak meg annyit, hogy mivel nekunk akkor nem volt szabad venni igy egyesek adtak sok penzt 1-2 ottani rokonnak, akik aztan az o nevukben a falu felhatarat felvasaroltak. Ezek lettek az uj foldbirtokosok. Na es hany eves vagyok? Most multam 103. Az orvosom szerint olyan jo kondiban vagyok, hogy meg van 20 evem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.04.17 18:13

@Borisz1106: Itt folytatom. Ha valaki vegleg hazater, akkor kap szemelyit es minden ottani "papirt". Akkor vasarolhat foldet. Na de nektek hivatalosan csak azt szajkozzak, hogy minden magyar allampolgar vehet foldet. Persze amit mondanak azt el is hiszitek. Ha most hirtelenul lehetne is venni mostmar nincs benne plane mert mar nem olyan olcso mint a 90-es evekben mikor pipa bagoert lehetet karpotlasi jegyeket venni foldvasarlasra. Akkor rem olcson, egy itteni vacsora araert 1 hold foldet lehetett venni, mert mint sokan mondtak mar nem akarnak "a folden turkalni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.04.17 18:03

@Borisz1106: Hiaba butanak hiaba magyaraz az ember. Megegyszer megprobalom, hatha betalal valami a kobakodba. Ketfele magyar allampolgar van: a teljesjogu, aki M.orszagon el es szemelyi igazolvanya es lakcim kartyaja van. A masik - a diszkriminalt es harmadosztaly - aki hosszu ideje kulfoldon el es nem rendelkezik szemelyivel es egyebb otthoni "papirokkal. Ez az utobbi nem vehet foldet. Ahhoz allando ottani lakosnak kell lenni. Ezt nekem meg a 90-es evekben magyarazta egy allamtitkar a Foldmuvelesi Miniszteriumban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2013.04.17 09:16

@newyork12: Ja én vagyok a szerencsétlen, buta ember. Aha... És a butákat utálod legjobban. Oké!
Én meg a hazudozó embereket. Szóval nem mondtál le az állampolgárságodról, tehát magyar állampolgár vagy. Értem. Akkor mondd már meg miért nem tudtál Te termőföldet venni a kastélyodhoz!

Lesz@rom az útleveledet. Nem az útleveled érvényessége alapján vagy állampolgár!!!

És még engem butázol.
Még egyszer felteszem korábbi kérdésemet: hány éves vagy?
How old are you?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html