Finnország délnyugati partján fekvő Olkiluoto 3 (OL3) nukleáris reaktor üzembe helyezésének időpontját ismét elnapolták. A gyár tulajdonosa, a Teollisuuden Voima (TVO) még tavaly év végén jelentette be, hogy a fő szállítójuk, az Areva-Siemens konzorcium új dátumról értesítette őket, mivel ismét át kellett írni az eddigi ütemtervet.

E szerint az üzemanyagot majd idén nyáron töltik be a reaktorba, s majd csak novemberben csatlakoztatnák a blokkot a hálózatra. Ha ez így alakulna, akkor az áramtermelés az eddig meghirdetett 2020. szeptembere helyett 2021 márciusára csúszna át.

A TVO szerint a legújabb problémák a rendszertesztelés lassúságával, illetve a pótalkatrész-szállításokban feltárt hiányosságok miatt következtek be. Kiderült például, hogy a reaktor működését kiegészítő-kisegítő dízelgenerátoroknak hibás alkatrészeik is vannak.

A többféle késés miatt a már beszerelt berendezések és alkatrészek karbantartását el kell végezni a folyamatos üzembe helyezés és a folyamatos működés érdekében. A pótalkatrészek gyártása és szállítása időbe telik - fogalmazott Jouni Silvennoinen az OL3 projektigazgatója.

Az OL3 építése már csaknem 15 évvel ezelőtt kezdődött, az eredeti elképzelések 2009-es termelési startról szóltak. Azóta gyakorlatilag minden probléma hátráltatta már a projektet - volt számos késedelem, hiányos, rossz minőség munka, peres eljárás is -, ami a mostani kalkulációk szerint akár 8,5 milliárd euróba is kerülhet, így az is elképzelhető, hogy a mekkai szállodakomplexum mögött az emberiség történelemének második legdrágább épületeként vonulhat majd be a történelembe. Ha egyszer tényleg elkészül.

Finnország nukleáris áramtermelési elképzeléseivel az OL3 projekten túl sincs minden rendben. Egy másik építkezési elképzeléssel, amely egyébként a Paks II. projekt mintapéldányaként indult, a Roszatom második éve fennakadt az építés megkezdéséhez szükséges tervdokumentáció engedélyezésével. Ahogyan az egyébként nálunk is történt.