Belebukott a finn miniszterelnök a postássztrájkba

Benyújtotta lemondását kedden Antti Rinne finn miniszterelnök, Sauli Niinistö államfő pedig elfogadta döntését - tájékoztatott az elnöki hivatal. Az államfő arra kérte egyben a hivatalban lévő kormányt, hogy ügyvezetői minőségben folytassa munkáját, amíg nem jelöli ki az új kabinetet - írta az Atv.hu az MTI híre nyomán.
Domokos László, 2019. december 3. kedd, 16:29
Fotó: Reuters

Az ötpárti kormánykoalícióban részt vevő Centrumpárt kedden bejelentette, hogy elvesztette a szociáldemokrata miniszterelnök iránti bizalmát a postássztrájk kezelése miatt. A párt egyben a koalíció fenntartása mellett foglalt állást.

Kedd délután bizalmi szavazás kellett volna tartani a parlamentben, de Rinne nem várta meg ezt, és benyújtotta lemondását az államfőnek. Sajtóértesülések szerint a politikus Rinne utódját december 12-én választják meg a szociáldemokraták kongresszusán - írta a portál.

Sanna Marin közlekedési és hírközlési miniszter, a párt elnökhelyettese már jelezte, hogy kész átvenni a kormányfői megbízatást. Ha így történik, a 34 éves Marin az ország legfiatalabb miniszterelnöke lesz.

A kormányválság a postássztrájkkal hozható összefüggésbe. A kabinet működésének törvényességét felügyelő hivatalhoz több panasz érkezett Rinnére a sztrájk kezelése miatt. Múlt pénteken lemondásra kényszerült Sirpa Paatero, az önkormányzati ügyekért és postáért is felelős miniszter.

A munkakörülményekkel elégedetlen postások november 11-én léptek sztrájkba, miután több hétig tartó egyeztetések után sem sikerült egyezségre jutniuk az állami munkáltatóval a munkakörülmények javításáról és egy új szakszervezetbe való betagozódásról. A munkabeszüntetés csaknem két hétig tartott, és kiterjedt más ágazatokra, így a légi közlekedésre, a közúti és tengeri fuvarozásra. Végül november 24-én a sztrájkolóknak sikerült megállapodniuk a munkáltatójukkal, a sztrájk aznap véget is ért, de már a következő napon újabb kezdődött. A munkabeszüntetésben mintegy tízezer postás vett részt.

HOZZÁSZÓLÁSOK