Finnország arra is felkészült, hogy elhagyja az euróövezetet

A finn pénzügyminiszter pénteken egy lapinterjúban kilátásba helyezte, hogy országa inkább kilép az euróövezetből, semmint hogy helyt álljon más euróövezeti országok adósságáért.
MTI-Eco, 2012. július 6. péntek, 16:40
Fotó: Napi.hu

"Finnország meggyőződéses híve az eurózónának és hisz benne, hogy az euró hasznára van az országnak. Ennek ellenére nem tartunk ki minden áron az euró mellett" - mondta Jutta Urpilainen a Kauppalehti című gazdasági lapnak.

Hozzátette, hogy Finnország minden lehetséges helyzetre fel van készülve, "arra is, hogy elhagyja az euróövezetet".

A miniszter szóvivője sietett tompítani Urpilainen szavainak élét, mondván: a miniszter kijelentései nem jelentik azt, hogy Finnország tervezi a kilépést. "Ez a beállítás teljesen hamis" - mondta.

Mindamellett Urpilainen az interjúban világossá tette: kormánya nem megy bele, hogy az euróövezet tagországai közösen viseljék az adósságterheket és a kockázatokat. "Konstruktívak vagyunk és meg akarjuk oldani a válságot, de nem bármilyen feltételekkel" - mondta.

Finnország eddig is kemény álláspontot képviselt, és jelezte: Hollandiával együtt megakadályozza, hogy az euróövezeti állandó pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) eszközeiből államkötvényeket vásároljanak majd a másodlagos piacon. Az euróövezet leginkább keményvonalas hitelezői közé tartozó két ország lépése első ízben vonta kétségbe a múlt heti európai uniós csúcson kötött megállapodás tartósságát.

Jyrki Katainen finn kormányfő a parlamentnek hétfőn küldött beszámolójában leszögezte: a jövőben egyetértésre lesz szükség (az euróövezeten belül) az ilyen vásárlásokhoz, "és úgy tűnik, hogy ez az egyetértés a holland és a finn ellenkezés miatt nem lesz lehetséges".

A két ország annak ellenére utasítja ezt el, hogy a múlt heti EU-csúcsértekezleten elhatározták annak a mechanizmusnak a gyors létrehozását, amelynek révén a bankok feltőkésítése immár közvetlenül a (700 milliárd eurót megmozgatni képes) ESM-ből történhet, az érintett tagállamok közbeiktatása nélkül.

Pasi Rajala finn kormányszóvivő később úgy pontosította a kormány jelentését, hogy Helsinki megítélése szerint "nincs semmi értelme államkötvények vásárlásának a másodlagos piacon".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2012.07.08 13:52

Kis idő múlva simán szétrúgják Németország fenekét, a magyarok meg annyira ostobák, hogy a végén még szerencséjük lesz ( a hülyéknek mindig szerencséjük van )és nem kell kilépniük onnan, ahova igazából sose tartoztak, mert az magától szétesik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2012.07.08 11:04

@tamas970: Szóval, az unióban levő országok nemzeti öntudata igen erős. A franciák, a németek évszázadok alatt véres harcok során vívtak, hogy a többi nemzetről ne is beszéljek. Bár mindenki szeretne valamilyen közös dolgot, az, hogy ez milyen mély legyen, szerintem eltérő az emberek gondolkodása.
Biztos, hogy nincs itt az ideje az Európai Egyesült Államoknak. Addig nagyon sok helyen kellene egy irányba tartani, a politikusok a sz.rkeverést szeretik, nem az összetartást. Az hogy szorosabb lett/lesz valami az a világválságnak és a görög krízisnek köszönhető. A másik, hogy ha valaki csatlakozik az unióhoz, vagy a euroövezethez, nincs visszaút, nem léphet ki, mert különben az egész összeomlik. Ezt néhány ország kicsit nehezen emészti meg. Mo sem tud már kilépni az unióból, ugyanis akkor az eu-ba történő exportunknak annyi, márpedig most (sajnos) ez tartja életben az ország gazdaságát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2012.07.07 17:04

@Emerico: "Mi itt Európában már megszoktuk, hogy csinálunk valami csínyt, aztán figyeljük, hogy az EU megfelelő szervei észreveszik-e a csínytevést."

Jól látod. Ahhoz, hogy jussunk valamire, erről kell leszokni.

@obsi: Ha nem valósítják meg, akkor
a,) Szétesik az unió
b,) nem esik szét, de a vízfej fenntartása és a folyamatos ügyeskedések miatti károk rendezése eszméletlen összegbe fog kerülni, elviszi a termelő országok gdp-jének/jólétének nagyrészét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.07.07 15:35

HaHaHa!!!
Az Európai Egyesült Államok jelenlegi elképzelés szerint egyedül Németország érdekeit képviseli.
Tamás970 idealista elképzelése nem megvalósítható, mert amerika a bevándorlók történelem nélküli hazája.
Még Németország újraegyesítése sem sikerült!!!
A délszláv helyzetről ne is beszéljünk.
Beszéljünk arról, pl. az unió hogyan kezelte a görög válságot.

Európai Egyesült Államok! Überalles Deutschland!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2012.07.07 13:36

@tamas970: Szerintem te nagyon idealista vagy, én kevesebbel is beérném. A kérdés, hogy akik a háttérből irányítják a dolgokat, azoknak mi az érdekük. Nem biztos, hogy megunták a pánik fokozását, az euro hanyatlásából nem erre következtetek. Lehet, hogy egy nagy emelkedés előtti pozíció keresés folyik a piacokon, amikor leküzdik a mélybe a részvényeket, fontos devizákat, hogy a diszkont, minél nagyobb legyen.
Mellesleg azok az intézmények, amelyeket felsoroltál az egyes országokban sem működnek rendesen, akkor hogy várod, hogy egy ekkora közösségben ne k.rv.ljanak el. Lásd Európa Parlament példája. Kik lesznek a felügyeleti szervek ? Mi itt Európában már megszoktuk, hogy csinálunk valami csínyt, aztán figyeljük, hogy az EU megfelelő szervei észreveszik-e a csínytevést. Mi lesz akkor, ha nem lesz feljebb felügyeleti szerv. Kikből fognak ezek állni: 10 német, 8 francia, 1 lengyel, 1 magyar, stb..... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html