Figyelmeztetést küldtek az USA-nak

A Fitch nemzetközi hitelminősítő szerdán arra figyelmeztetett, hogy ronthat az Egyesült Államok adósi besorolásán - írta az MTI külföldi hírügynökségekre hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. január 9. szerda, 15:17
Fotó: Unsplash - Brandon Mowinkel

A Fitch szerint, "ha nem indul újra a kormányzati intézmények finanszírozása március 1-jéig és ha gond merülne fel az adósságplafon emelése kapcsán, akkor el kell gondolkodni azon, hogy fenntartható-e az Egyesült Államok jelenlegi adósi besorolása".

Az amerikai adósi minősítés jelenleg a lehető legjobb, AAA kategóriájú.

Szerdán már 19. napja csak a legfontosabb kormányzati intézmények működnek az Egyesült Államokban, miután Donald Trump elnök nem írta alá az ideiglenes költségvetést arra hivatkozva, hogy az nem tartalmazza az amerikai-mexikói határra építendő fal ötmilliárd dolláros költségét.

Az érvényes törvények értelmében az amerikai kormány korlátlanul növelheti hitelfelvételét március 1-jéig. Ezt követően azonban életbe lép az úgynevezett adósságplafon, ami megakadályozza további hitelek felvételét.

Az elmúlt években többször volt példa hasonló esetre, amit rendre az adósságplafon-emeléssel oldottak meg. Ennek hiányában a kormány gyakorlatilag csődbe jut - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK