Leminősítette Szlovákiát a Fitch Ratings

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Szlovákia A szintű - elsőrendű befektetői kategóriás - államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings.
Domokos László, 2020. november 7. szombat, 09:20
Fotó: Shutterstock

Az indoklás szerint a koronavírus-járvány okozta idei súlyos recesszió környezetében a korábban vártnál nagyobb lesz a szlovák államháztartási hiány, és ez negatív hatást gyakorol az adósságdinamikára.

A Fitch várakozása szerint a szlovák GDP az idén 9,2 százalékkal zuhan a járvány megfékezését célzó korlátozások, valamint a külső és a belső keresleti sokk miatt. A szlovák gazdaság évekig saját potenciálját meghaladó ütemben növekedett; az éves átlagos növekedés a 2015-2019 közötti időszakban 3,3 százalék volt.

A Fitch Ratings által a szlovák gazdaságban várt idei visszaesés jelentősen meghaladja a cég besorolási listáján A osztályzattal nyilvántartott szuverén adósok várható idei gazdasági visszaesésének középértékét, amely a Fitch előrejelzése alapján 6 százalék lesz.

A prognózis szerint a jövő évi kilábalás is fokozatosabb és egyenetlenebb lesz az eddigi várakozásnál. A cég ezért a korábbi előrejelzésében szereplő 6,8 százalékról 4,8 százalékra rontotta a szlovák hazai össztermék jövő évi növekedésére adott becslését.

A Fitch Ratings felülvizsgált prognózisa szerint ebben a környezetben a szlovák államháztartási deficit 2020 végéig a GDP-érték 8,1 százalékára nő a tavaly mért 1,3 százalékról, és még jövőre is 6,3 százalék, 2022-ben 5,4 százalék lesz. A cég korábban 7,7 százalékos GDP-arányos hiányt valószínűsített a szlovák államháztartás idei mérlegében.

A minősítő szerint Szlovákia bruttó államadósság-rátája 2022-ben tetőzik a GDP-érték 64 százalékán - 2019 végén a mutató még 48,3 százalék volt.

A Fitch Ratings elemzői szerint ugyanakkor a növekvő adósságtömeg hatásait enyhíti az euróövezeti jegybank (EKB) mennyiségi enyhítési programja, amely alacsonyan tartja a hitelköltségeket. Az euróövezeti tagállamok központi bankjai alkotta eurórendszer portfólióiban van Szlovákia forgalomképes adósságeszközeinek 38 százaléka.

A Fitch májusban már leminősítette Szlovákiát, az addigi A plusz-ról egy fokozattal a jelenleg érvényes A-ra rontva a szuverén besorolást. A hitelminősítő most ennek az osztályzatnak a kilátását rontotta további leminősítés lehetőségére utaló negatívra.

HOZZÁSZÓLÁSOK