Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő szakértői kiemelik, hogy a rubel az év eleje óta csaknem 30 százalékkal gyengült, a jelenlegi 87 dollár körüli hordónkénti nyersolajár pedig több mint 20 százalékkal alacsonyabb a június végi szintnél. A Fitch számításai szerint ha a rubel a mostani árfolyamon stabilizálódik, és ha a nyersolaj világpiaci ára jövőre 85 dolláron megáll, akkor egy átlagos orosz olajtermelő cég rubelben számolva nagyjából ugyanannyi működési szintű eredmény érhet el 2015-ben, mint 2013-ban, amikor 109 dollár volt az olaj hordónkénti átlagára. Ha azonban az olajárak még tovább esnek, vagy ha a rubel erősödni kezdene, miközben az olajárak nem emelkednek, azt már az orosz olajcégek nyereségessége is megszenvedheti - áll a Fitch Ratings csütörtöki elemzésében.

Más nagy londoni házak szerint az alacsony olajár várhatóan recesszióba sodorja az orosz gazdaságot. Az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai új, jelentősen felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy 2015-ben az orosz hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékos visszaesésével számolnak. A cég eddigi várakozása az volt, hogy az orosz GDP-érték 2015 egészében 0,9 százalékkal növekszik.

E negatív felülvizsgálat alapja az, hogy a JP Morgan nyersanyagpiaci stratégái drasztikusan, 30 dollárral, 85 dollárra csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat, elsősorban az amerikai palaolaj-termelés felfutása miatt. Az indokok között kiemelték azt is, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) eddig nem mutatott sok hajlandóságot a csoportszintű kitermelés visszafogására, annak ellenére sem, hogy növekszik az OPEC-en kívüli termelők kínálta olajmennyiség a világpiacon.

Más citybeli prognózisok még mélyebb orosz recessziót valószínűsítenek az olajárak zuhanása miatt. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, szintén markánsan felülvizsgált előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt stagnálás helyett az orosz GDP 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben, elsősorban a Brent árfolyamának csökkenése miatt.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics szakértőinek új elemzése szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit. A ház elemzői szerint 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban "töréspontig" juthat.