Más citybeli elemzői vélemények szerint az orosz ellenszankciók a közép-európai EU-gazdaságokban mindenekelőtt az inflációra, és nem a növekedésre gyakorolnak lefelé ható nyomást. A Fitch által elvégzett stresszhelyzeti szimulációk arra vallanak, hogy az orosz olajipari szektor vállalatainak adósprofilja évekig elviselne akár 55 dolláros hordónkénti nyersolajárat is. Ha azonban nem javul e cégek hozzáférése a finanszírozási forrásokhoz, és érvényben maradnak a technológiai exportkorlátozások, az orosz kitermelő vállalatok egy idő után nem lennének képesek a termelés fenntartásához szükséges beruházások elvégzésére - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Az orosz nyersolaj-kitermelés korábbi erőteljes növekedése máris gyakorlatilag lefulladt. A Fitch adatai szerint az orosz olajtermelés az előző évtized első felében évente még 10 százalékos ütemekben bővült, 2008 óta azonban az éves növekedés alig 1-2 százalék.

Az Egyesült Államokban 2009 óta viszont meredeken megugrott a termelés a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően; csak tavaly 15 százalékkal nőtt az amerikai nyersolajtermelés. A hitelminősítő elemzői hangsúlyozzák, hogy bár Oroszország még mindig több nyersolajat termel, mint az Egyesült Államok, a különbség azonban gyors ütemben szűkül.

Az előrejelzés szerint az orosz olajtermelés középtávon 3-5 százalékkal visszaeshet, ha az olajárak a jelenlegi szinten maradnak, és még nagyobb lehet a csökkenés, ha a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta ára 40 dollár alá zuhan tovább.

Oroszország az olajkitermelés műszaki infrastruktúrájának 50 százalékát - az átlagon belül a tengeri kitermeléshez szükséges berendezések 90 százalékát - importálja, miközben a rubel a február végével zárult tizenkét hónapban 41 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Ennek elsősorban az olajtermelés műszaki feltételeit biztosító kiszolgáló vállalatok látják kárát.