A nemzetközi hitelminősítő felidézi, hogy a további költségvetési finanszírozáshoz szükséges 12 törvényből eddig csak hatot sikerült elfogadni. A Fitch londoni elemzői szerint az Egyesült Államok szuverén hitelképességére gyakorolt hatás attól függ, hogy az újabb bizonytalanság az amerikai költségvetési politika destabilizálódását eredményezi-e, beleértve a szövetségi adósságlimittel kapcsolatos hazardírozást.

A hitelminősítő szerint a legvalószínűbb kiút a jelenlegi költségvetési év szintjén meghatározott kiadások rövid távú meghosszabbítása lesz, és a hosszabb távú költségvetési egyezséget 2015 későbbi szakaszára halasztják. A Fitch elemzői megerősítették azt a véleményüket, hogy a jövő évi elnökválasztásig valószínűtlen egy széleskörű, átfogó egyezség létrejötte a deficit- és az adósságcsökkentésről.

A Fitch Ratings hangsúlyozza, hogy az előző, 2013. október 1-jén kezdődött kormányzati leállás után sem módosította az Egyesült Államokra érvényben tartott szuverén besorolását. A cég amerikai adósosztályzatának kilátása azonban akkor már leminősítés lehetőségére utaló negatív volt, jelezve egy olyan válság kockázatát, amely alááshatná az amerikai költségvetési politika és az adósságlimit kezelése iránti piaci bizalmat. A Fitch csak 2014 márciusában stabilizálta az amerikai besorolás kilátását, miután az adósságlimitet akkor egy évre felfüggesztették.

Ha a szövetségi adósságlimitet ezúttal nem függesztik fel, vagy nem emelik időben, ennek azonnali potenciális osztályzati következményei attól függnének, hogy az amerikai pénzügyminisztérium képesnek bizonyul-e rendkívüli intézkedésekkel biztosítani a finanszírozást a források elapadásának a jelenlegi becslésekben szereplő, november közepe és december eleje közötti végső időpontján túl is, vagy talál-e olyan alternatív finanszírozási megoldásokat, amelyek ma még nem ismertek - fogalmaznak szerdai elemzésükben a Fitch Ratings londoni elemzői. A ház közölte: egyelőre távoli kockázatként kezeli valamely amerikai állampapír-kötelezettség törlesztési késedelmének lehetőségét.

A korábbi amerikai adósságlimit-válságok nem rendítették meg a dollár elsődleges globális tartalékvaluta-szerepét, de egy esetleges tartós költségvetési bizonytalanság káros hatással járhat az amerikai gazdaságra, és gyengítheti az abba vetett piaci bizalmat, hogy az amerikai hatóságok képesek kezelni a hosszabb távú költségvetési kihívásokat - áll a Fitch Ratings szerdai londoni elemzésében.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már egy korábbi adósságlimit-vita idején, 2011 augusztusában megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" államadós-osztályzatot, először azóta,hogy a szuverén amerikai adósságra ezt az elit besorolást 1941-ben megadta. Az S&P egy fokozattal "AA plusz"-ra süllyesztette az amerikai besorolást.

A Standard & Poor's annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.