Fitch: lassan jön ki Moszkva gödörből

Megerősítette Oroszország még épphogy befektetési ajánlású államadós-besorolásait a Fitch Ratings, kiemelve azt az előrejelzését, hogy az orosz gazdaság az idei évet mély recesszióban tölti.
MTI-Eco, 2015. október 17. szombat, 09:53
Fotó: MTI/EPA

A nemzetközi hitelminősítő - amely negatív kilátású "BBB mínusz" besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú, devizában és hazai valutában fennálló orosz szuverén adósságot - az osztályzat megerősítéséhez fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében közölte, hogy jelenleg érvényes előrejelzése szerint az orosz hazai össztermék (GDP) 2015 egészében 4 százalékkal zuhan.

A Fitch 2016-ra stabilizálódást vár az orosz gazdaságban, de így is mindössze 0,5 százalékos GDP-növekedéssel számol jövőre. A cég szerint 2017-ben 1,5 százalékra gyorsulhat az orosz gazdaság növekedési üteme. A hitelminősítő rontotta az idei és a jövő évi orosz növekedésre adott prognózisait, elsősorban amiatt, hogy lefelé korrigálta az olajárakra szóló becsléseit is. A cég korábbi előrejelzésében 2015-re 3,5 százalékos orosz GDP-mínusz, 2016-ra 1,0 százalékos növekedés szerepelt.

Az orosz gazdaság kilátásait a többi nagy nemzetközi hitelminősítő is egyre borúlátóbban ítéli meg. A Standard & Poor's új átfogó helyzetértékelésében 2015 egészére az orosz hazai össztermék 3,6 százalékos visszaesésével számol az eddigi prognózisában szereplő 2,6 százalékos idei GDP-csökkenés helyett, 2016-ra szóló orosz növekedési becslését pedig 1,9 százalékról 0,3 százalékra módosította.

Az S&P londoni elemzői e felülvizsgálat előzményeként szintén jelentősen lefelé korrigálták olajár-előrejelzéseiket. A Standard & Poor's új prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2015 negyedik negyedében a cég által eddig jósolt 55 dollár helyett 50 dollár, 2016-ban 65 dollár helyett 55 dollár lesz.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja befektetési ajánlású államadós-kategóriában; a Standard & Poor's januárban, a Moody's Investors Service februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív - vagyis befektetésre már nem ajánlott - sávba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából - a Fitch Ratings befektetési besorolása ellenére - Oroszország már nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem, és sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfoliókban.

A Fitch Ratings az orosz adósosztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében ugyanakkor kiemelte azt a véleményét, az orosz szuverén pénzügyi egyenlegmutatók az orosz hitelképesség fő pillérei. Az államadósság-ráta a cég várakozása szerint 2015 végén nem haladja meg a GDP-érték 13 százalékát, a külső nettó eszközpozíció a hazai össztermék 26 százaléka, a jegybanki devizatartalék pedig az idei első negyedév óta stabil; a szeptember végi állapot alapján 371 milliárd dollár - áll a Fitch elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.10.18 12:01

@mirko: Hiába élnek nyersanyagok fölött, holt anyag az kitermelő és feldolgozó ipar nélkül.
-A kérdés,az jó!
Íme,a válasz!!!
A hülye embargó csak a buta európaiaknak találta ki az USA.Ő szabadon kereskedhet,üzletelhet az oroszokkal.Nem beszéltünk még Kanadáról.és Ausztráliától.Mindkettő nagy nyersanyag feldolgozó iparral rendelkezik.Van kitől beszerezni dolgokat.A parasztvakítás csak nekünk szól,európai hülyéknek.
Ha egyszer rájönnek az oroszok hogy nekik elég a dél és kelet ázsiai piac,nem vesződnek Európával,akkor majd mi is észhez térünk.Ha nem lesz már késő.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.10.18 10:38

Nyugati segítség, technológia nélkül nem is fog kijönni a gödörből. Kétségtelen, hogy az őserdei indiánokat embargóval büntetni nem hatásos, hiszen azt a szintet alul múlni nem lehet, de azért az oroszok más tészta.
Hiába élnek nyersanyagok fölött, holt anyag az kitermelő és feldolgozó ipar nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.10.18 09:18

Oroszországban túl sok potenciál,lehetőség van ahhoz hogy holmi hitelminősítők játékszere legyen a piacon(mint hazánk.....)Nekünk az energia behozatalunkat kéne egyensúlyozni mezőgazdasági,gyógyszeripari,gépgyártási termékekkel.Ez pedig elég komoly feladat...Az embargó inkább minket súlyt,mint az oroszokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.10.17 19:35

@szenator:
Hogy te milyen bükkfa vagy? Ilyen a magyar egy része, hülye mint a segg. Gazdasághoz halvány fingja nincsen, csak diktatúrában tud gondolkodni Miki, Mátyi, Jancsi meg a zorbán erre tanították. A világ ugye úgy működik, akaratra. Ha valaki akarja le megy az olaj ára ha akarják felmegy. Meg a paci pömpöléjét síkhülye!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.17 17:54

Figyeljük a hitelminősítői logikát! Ha egy ország adóssága GDP-jének mindössze 13%-a, mint az oroszoknak, akkor rossz adós, de ha 80-100%-a, mint a legtöbb nyugati országnak, akkor jó adós. Tehát, ha pl. az én adósságom a fizetésemnek csak 13%-a, akkor nem vagyok hitelképes, de ha több az adósságom mint amennyit összesen keresek, akkor igen.

Ugye már értjük hogy miért volt a Lehman elsőosztályú befektetés, mielőtt egyik napról a másikra csődbement?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html