A nemzetközi hitelminősítő a listáján szereplő feltörekvő térségi szuverén adósok közül tavaly 13-nak az államadós-osztályzatát rontotta, és az idén eddig 18 további leminősítést hajtott végre ebben az adóscsoportban. A Fitch londoni elemzői hangsúlyozzák, az idei leminősítési hullám időarányos rekord, és a leminősítések legfontosabb egyedi oka a nettó nyersanyagexportőröket sújtó cserearányromlás. A tavalyi és az idei osztályzati visszaminősítésektől érintett feltörekvő térségi gazdaságok kétharmada jelentős nyersanyagexportőr - áll a Fitch elemzésében.

A cég hangsúlyozza azt is, hogy jelenleg 16 feltörekvő tétségi szuverén adóst tart nyilván leminősítés lehetőségére utaló negatív osztályzati kilátással, ezek fele erőteljesen függ a nyersanyagexporttól. A Fitch Ratings modellszámításai szerint a globális feltörekvő térség külkereskedelmi cserearányrátája 2014-2015-ben átlagosan 19 százalékkal romlott, és az idén várhatóan 1 százalékkal még tovább romlik.

A nyersolaj árzuhanása a hitelminősítő szerint nagyobb mértékű volt és hosszabb ideig tartott a korábban vártnál, és a Fitch londoni elemzői a továbbiakban is csak fokozatos erősödést várnak. A cég jelenlegi előrejelzése az, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség hordónkénti átlagára az idén 42 dollár, jövőre 45 dollár, 2018-ban 55 dollár, 2019-ben 65 dollár lesz.

A 2014 második felében kezdődött árzuhanás előtt közvetlenül még 105 dollár körül mozgott a Brent hordónkénti ára. A Fitch Ratings keddi elemzése szerint a legnagyobb vesztesek között van Oroszország is, amelynek teljes exportján belül 62 százalék a nyersanyagok súlya. Emiatt az európai feltörekvő térség egészében is meglehetősen magas, átlagosan 30 százalékos a nyersanyagok exportaránya.

A Fitch mindazonáltal a minap stabilra javította az addigi negatívról Oroszország államadós-osztályzatának kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Oroszország koherens és hiteles gazdaságpolitikai válaszlépésekkel reagált a nyersolaj meredek árzuhanására, és az orosz kormány gazdaságpolitikai válaszlépéseinek ereje és minősége különösen kiemelkedő a többi nyersolajtermelő gazdaság reakcióival összehasonlítva. A Fitch a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "BBB mínusz" besorolással tartja nyilván a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű orosz szuverén adósságot.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású államadós-kategóriában. A Standard & Poor's tavaly januárban, a Moody's tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a befektetésre már nem ajánlott sávba.

A múlt hónapban azonban a Standard & Poor's is stabilra javította az orosz deviza-államadósság "BB plusz" minősítésének kilátását az addigi negatívról, levéve Oroszország további leminősítését a napirendről. A Moody's ugyanakkor április óta negatív kilátással tartja nyilván Oroszországra érvényes "Ba1" szintű szuverén besorolását.