Fizet az IMF, mert elégedett

A ciprusi mentőcsomag egyik szervezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 114 millió dollárt szabadított fel Cirpusnak, mert elégedett a gazdaságszanálási program végrehajtásával.
MTI-Eco, 2013. december 21. szombat, 11:34
Fotó: Napi.hu

Az IMF összesen 1,3 milliárd dollárral járul hozzá a 10 milliárd eurós nemzetközi segélycsomaghoz, amelyből a mostani részlettel együtt már csaknem 340 millió dollárt folyósított a washingtoni székhelyű szervezet.

A szigetország tavasszal fordult pénzügyi támogatásért a nemzetközi hitelezőkhöz, és három év alatt 10 milliárd euró (13,7 milliárd dollár) kedvezményes kölcsönt kap. Ebből 9 milliárd eurót az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), 1 milliárd eurót pedig a Nemzetközi Valutaalap biztosít.

Görögország, Írország és Portugália után Ciprus volt a negyedik euróövezeti ország, amelyet nemzetközi hitelcsomaggal segítettek ki a pénzügyi válság következményeinek elhárításában.

A ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után az idén várhatóan 7 százalékkal csökken. A Fitch Ratings november közepén megerősítette Ciprus hosszú futamidejű külső és hazai államadósságának messze befektetésre ajánlott szint alatti B mínusz/CCC szintű besorolását. Ekkor a Fitch úgy vélte, hogy Ciprus gazdasága legalább három évig zsugorodik, így még 2016-ban is 1,5 százalékos visszaesést vár.

HOZZÁSZÓLÁSOK