Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel dolgozók több mint negyede - 26 százaléka - fél a munkahelyének elvesztésétől, de még gyakoribb a félelem a járvány okozta bércsökkentéstől. Ettől a Monitor Rynku Pracy közvélemény-kutató cég felmérésében megkérdezettek 41 százaléka tart - derül ki a Rzeczpospolita cikkéből.

Borzasztó a hangulat

Az egészségügyben dolgozók, a biztonságiak, és a közalkalmazottak mintegy fele nem fél az elbocsátástól. Az idegenforgalomban azonban a megkérdezettek 30 százaléka véli úgy, hogy elvesztheti a munkáját. A felmérést március utolsó napjaiban készítették, több mint ezer - különböző ágazatokban dolgozó és különböző korú - dolgozók megkérdezésével. Kiderült, hogy az alkalmazottak hangulata 10 év óta a legrosszabb.

A hirtelen jött pesszimizmus természetesen a koronavírus járvány következménye. A válaszadók 16 százaléka attól is tart, hogy munkaadója lehúzza a rolót.

Koronavírusnak van piaca?

További nagy kérdés, hogy mi lesz azokkal az alkalmazottakkal, akik nem státuszban, hanem megbízással vagy meghatározott időre szóló szerződés alapján dolgoznak. Ahogy egy szakértő mondta, befejeződött a vita arról, hogy a dolgozóknak vagy a munkaadóknak van piacuk. A koronavírusnak van piaca és a laza szerződéssel foglalkoztatott emberektől mindig könnyebben válnak meg munkaadóik.

A kormány eddigi gazdaságvédelmi intézkedései nem kínálnak megoldást 700 ezer ideiglenesen dolgozó támogatására - hívják fel a figyelmet szakértők. Közülük a pesszimisták szerint több mint kétmillióan veszthetik el állásukat Lengyelországban. Egyes vállalatvezetők máris kihasználják az alkalmat arra, hogy csökkentsék dolgozóik fizetését. Erre választ adhatna a válság idejére bevezetendő szolidaritási minimum, ami minden munkanélkülinek 1400 zlotyt (110 ezer forint) jelentene havonta. Ez piaci eszközként fékezné a bércsökkentési törekvéseket.