Foci-vb: folytatódnak a lemondások

Andrzej Duda lengyel elnök nem fog részt venni az oroszországi labdarúgó-világbajnokság ünnepi megnyitóján - közölte egy keddi rádióinterjúban Krzysztof Szczerski elnöki kabinetfőnök és külügyi államtitkár.
Dzindzisz Sztefan, 2018. március 20. kedd, 10:51
Fotó: AFP

Szczerskitől az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió egyik reggeli műsorában megkérdezték, a lengyel elnök gratulált-e Vlagyimir Putyin orosz elnök újbóli megválasztásához. "Az elnök úr nem küld gratulációt Putyin elnök úrnak az Oroszországban megtartott szavazás kapcsán" - válaszolt Szczerski, hozzáfűzve: a hivatalos eredmény még nem ismert. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy Duda "formális, diplomáciai, udvariassági gratulációt" küld majd Putyin hivatalba lépésekor. (Börtönbe kerülhet a világhírű focista.)

A lengyel elnök hétfőn úgy döntött: nem képviseli Lengyelországot az oroszországi labdarúgó-vb-n - közölte továbbá Szczerski. "Egyelőre az ünnepi megnyitóról van szó, amelyre más országokból egyesek talán készülnek" - pontosított.

Eddig csak az Egyesült Királyság jelentette be, hogy a királyi család és a kormány tagjai bojkottálják az idén nyáron megrendezendő világbajnokságot, miután Theresa May kormánya Oroszországot tette felelőssé a Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya ellen idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérletért. A délnyugat-angliai Salisbury városában elkövetett bűncselekményre London elsősorban 23 orosz diplomata kiutasításával és a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztésével reagált. Moszkva válaszul ugyanennyi brit diplomatát utasított ki és egyéb intézkedéseket foganatosított.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn, az Angela Merkel német kancellárral megtartott közös varsói sajtóértekezleten elmondta: a Szkripal-ügy kapcsán Merkellel megegyeztek, hogy "lehetőleg az egész Európai Uniónak kellene határozott, nemcsak jelképes választ adnia" Oroszországnak.

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter úgy minősítette, hogy "a lengyel elvárásoknak megfelel" az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői közös nyilatkozata, amelyben a Szkripal-ügy kapcsán feltétel nélküli támogatásukról biztosították az Egyesült Királyságot.

Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2018.03.21 10:40

Az, hogy a labdarúgó VB milyen sportélményt fog jelenteni, sok mindentől függ, de a legkevésbé attól, hogy mindenféle szemét, előítéletes, a napi politikát a sportba belevivő, az emberek véleményével csak a választások előtt foglalkozó politikus ott lesz-e, vagy sem.
Jobb lenne, ha távol tartaná magát mindegyik haszonleső a VB-től, hogy tetű személyiségevel
ne rontsa a sportszerető emberek örömét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html